У вівторок, 14 листопада, студенти Національного університету "Львівська політехніка" на тлі кількох скандалів, які спровокувала професорка вишу, мовознавиця Ірина Фаріон, вийшли на масовий мітинг.

Зважаючи, що у держави немає юридичних підстав, щоб притягнути її до відповідальності за висловлювання на адресу військових, зокрема воїнів легендарного полку "Азов", студенти порушують питання щодо того, чи може Ірина Фаріон залишатись викладачем їх університету.

Це цілком прийнятний формат, проте усім цивільним особам, а особливо політикам (навіть колишнім) вже варто зрозуміти: ніяких претензій до армії, до людей, які воюють, вони не мають права висувати. З боку Ірини Фаріон говорити щось, висувати претензії на адресу "Пташки", яка була на "Азовсталі", була в полоні, м’яко кажучи, не етично. Ніхто не має права давати оцінки людям, які пережили такий жах. Люди, які йдуть на смерть, самі будуть розбиратися, що та як їм робити… "Азов" вже має свою історію боротьби за Україну. І люди самі визначаться, хто там є справжнім українцем.

Відео дня

В цілому, конкретно в цій ситуації, нічого нового ми від Ірини Фаріон, в принципі, не почули. Адже її позиція усім давно відома. Але змінилася ситуація в державі, змінилася сама країна. І якщо до війни якісь претензії до армії – що військові роблять в мирний час – звучали в одному контексті, то зараз цей контекст зовсім інший.

Армія – це несуча конструкція нашої держави. І так буде ще довго. Люди, які служать - це фактично вже окремий інститут держави. Тому давати оцінки, хто, як та що робить в армії, можуть тільки військові. Все.

Політики не мають морального права робити будь-які зауваження. Військові є тими громадянами, які зараз бережуть і нашу державу, і нашу мову.

Крім того, в Україні армії довіряють 97% українців. Армія боронить країну. Військові йдуть заради неї на смерть. І коли в такій ситуації ти порушуєш питання, хто в армії є справжнім українцем, а хто не справжнім, це викликає відповідну реакцію і в армії, і в суспільстві. І останнє – не на боці політиків.

На жаль, досі багато цивільних не розуміють, що це не армія повинна інтегруватися в суспільство і слухати якісь поради, це суспільство  повинно інтегруватися в нову реальність.

За непрохані "поради" можна отримати наслідки. В ситуації з Іриною Фаріон подивимось, як це буде реалізовано.

Але окрім відсторонення від викладацької діяльності у Львівській політехніці, проти мовознавиці цілком може бути порушено кримінальну справу. Це питання може виникнути через ситуацію з хлопцем з Криму – Фаріон опублікувала його дані публічно, що викликало  відповідні дії російських спецслужб. Теоретично, Служба безпеки України може знайти підстави для порушення такої справи. Зокрема, виходячи з того, що такі дії є дискримінацією однієї чи групи осіб, до СБУ звернувся омбудсмен Дмитро Лубінець. Але, судячи з реакції, Ірина Фаріон не вважає, що зробила щось погане.

Тарас Загородній, керівний партнер Національної антикризової групи