false

Експерти називають законопроект №2813, який стосується тютюнової галузі та який винесено на розгляд Верховної Ради, убивчим для української економіки.

Про це повідомляє 5 канал. Посилаючись на дослідження видання РБК-Україна «Стовпи економіки: хто і як регулює тютюнову промисловість», журналісти зазначають, що проект закону №2813 «Про внесення змін до деяких законів України з охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну» не відповідає нормам ЄС і здатний заподіяти тютюнової галузі та економіці України в цілому істотної шкоди.

Читайте такожНепрофесійний активізм і надмірне зростання акцизів призвели до зростання контрабанди сигарет - РБК-Україна

Автор цього дослідження, економіст, голова Експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук повідомив 5 каналу, що прийняття цього закону призведе до скорочення легального тютюнового ринку, зростання контрабанди і контрафакту, збільшення втрат бюджету України. Крім того, закон не вирішує завдання, яке перед ним ставиться - рівень тютюнопаління не зменшиться.

Експерт вважає, що деякі норми проекту 2813, наприклад, про уніфіковану упаковку або про заборону на виробництво пачок зі скошеними і округлими краями - просто абсурдні.

За даними соціологічної компанії InfoSapiens, зовнішній вигляд пачки сигарет лише для 2% українців став причиною, чому вони почали палити, при цьому для молоді 18-24 років дизайн упаковки взагалі не має ніякого значення - 0%.

«Законопроект розроблений не фахівцями. Його підготувала громадська організація «Життя», яка нібито пропагує скорочення куріння. Подібні організації десятиліттями живуть на грантах. Це для них - робота. Науково-експертного управління Верховної Ради вважає, що проект потрібно віддати на доопрацювання авторам, що людською мовою означає «припиніть писати дурниці», - заявив Кушнірук.

У його дослідженні також відзначається, що заборона на виробництво пачок зі скошеними краями знищить український експорт до країн, в яких такої заборони немає, і мова йде про 500 млн доларів щорічно, які Україна втратить. Також наголошується, що «законодавчий спам» (90 проектів законів про тютюнову галузь було подано попереднім скликанням ВР і 14 - нинішнім) і необдумане регулювання тютюнової галузі вже призвело до зростання контрабанди до критичної позначки 6,6%, а бюджети всіх рівнів втратили в 2019 році 4,7 млрд гривень.

ЗМІ зазначають, що ГО «Життя» не вперше намагається ввести різні заборони для легального ринку тютюнових виробів, але кожен раз їх проекти законів не доходять до голосування через їх низьку якість і загрози економіці, бо тютюнова промисловість забезпечує 6,5% всіх податкових надходжень.

«По суті йде боротьба активістів з легальним ринком на користь нелегального. Регулюванням тютюновою галуззю, як і будь-якою іншою, повинні займатися професіонали, а не «борці» за гроші», - упевнений економіст.