Зеленський вже переговорив з Тупицьким - Мендель / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Прес-секретарка президента Юлія Мендель заявила, що Зеленський мав розмову з главою КСУ Олександром Тупицьким після рішення щодо скасування низки антикорупційних норм.

Про це вона повідомила в коментарі РБК-Україна.

Читайте такожУ Зеленського назвали терміни можливого призначення нового складу КСУ

Відео дня

«Президент вже розмовляв з главою Конституційного суду після ухвалення одіозного рішення КС, яке несе загрозу національній безпеці. Усі важливі питання були обговорені та рішення, ініційовані президентом й підтримані РНБО та Кабінетом міністрів, ухвалювалися з врахуванням перемовин з суддею Тупицьким», – сказала Мендель.

Водночас на брифінгу в п’ятницю, 30 жовтня, Тупицький відповів, що хоче поспілкуватися з главою держави.

«Я хочу звернутися до президента, що КСУ хоче поспілкуватися з президентом. Ми запрошуємо його у будь-якому форматі: з журналістами, потім без журналістів. Потрібно прибрати цей штучний конфлікт, він нікому не потрібний», - сказав Тупицький.

У розмові з журналістами суддя також заявив, що у законопроекті Зеленського, який передбачає перезапуск КСУ, є «ознаки конституційного перевороту».

Крім того, розповів про придбану і не задекларовану в окупованому Криму землю, а також зізнався, що КСУ найближчим часом може визнати Антикорупційний суд неконституційним.

Проти суддів Конституційного суду вже відкрито кримінальне провадження за статтею про захоплення влади. Сам Тупицький натякнув, що на допит в ДБР не прийде.

Тим часом під будівлею суду у Києві зібралися сотні протестувальників. Вони хотіли «відправити суддів до російського Ростова».

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.