Туреччина підтримує Україну у питанні деокупації Криму / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив про готовність Туреччини підтримати міжнародну платформу з деокупації Криму та брати в ній активну участь.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на спільній з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом прес-конференції в Стамбулі. Трансляція заходу велась на сторінці Офісу президента у Facebook.

Читайте такожЕрдоган пообіцяв Зеленському особисто докладати зусиль для звільнення українців з полону РФ

Відео дня

«Для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму ми будемо тісно співпрацювати в рамках 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Я також запросив Туреччину долучитися до нашого проекту Кримської платформи – це інструмент консолідації міжнародних партнерів для захисту прав кримчан та деокупації українського півострову», - зауважив він.

Зеленський висловив вдячність Ердогану за готовність підтримати цей проект та брати у ньому активну участь.

Міжнародна платформа з деокупації Криму

  • Наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи «Крим - це Україна» і про те, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом у переговорний.
  • 24 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна пропонуватиме Німеччині долучитись до майбутньої міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня Зеленський під час загальних дебатів 75-ї сесії Генасамблеї ООН в онлайн-режимі закликав партнерів долучитись до міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 6 жовтня президент повідомив, що Європейський Союз готовий долучитись до цієї платформи.

Окупація Росією українського Криму 

  • Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.