На скандал в КСУ відреагував його колишній глава Шевчук / Фото УНІАН

Голова Конституційного суду України (2018-2019 років) Станіслав Шевчук закликає суддів КС піти у відставку.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожУ зупинених кримінальних провадженнях НАБУ фігурують судді КСУ - Ситник

Відео дня

"Сьогоднішня конституційна криза вимагає неординарного, сміливого і, в той же час, зваженого та відповідального рішення. В історії КСУ були різні за якістю і змістом рішення, але ніколи раніше ці рішення не приймалися в умовах настільки явного конфлікту інтересів та особистої зацікавленості суддів. Суд фактично перетворився у закриту злочинну касту, яка сама себе наділила надконституційними повноваженнями з метою уникнення будь-якої відповідальності", - йдеться у дописі.

Шевчук зауважує, що доводиться констатувати, що теперішні судді Конституційного суду "втратили авторитет у громадян України, не здатні виступати захисниками конституційного ладу і не можуть бути арбітрами між владою і суспільством".

"Упевнений, що зараз, як ніколи, потрібна консолідація громадянського суспільства і політикуму навколо президента для збереження нашої держави, тому що в іншому разі нас чекає повномасштабний колапс державної влади і розпад країни", - зауважив екс-очільник суду.

"Звертаюся до суддів КСУ: згадайте про власну гідність, не чіпляйтеся за посади за всяку ціну, проявіть мудрість і мужність. Подайте у відставку! Громадяни України оцінять це", - наголосив Шевчук.

Він також висловив думку, що Україні необхідна термінова конституційна реформа, яка "покладе край квотності та кулуарщині" при призначенні суддів КСУ, забезпечить прозорість та ефективність розглядів конституційних звернень, якість і високий професійний рівень ухвалених рішень, а головне - "поверне громадянам повагу і довіру до головного і єдиного органу конституційного контролю".

Скандальне рішення КСУ: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.