НАБУ лише імітує боротьбу з корупцією, його можна перейменувати - експерт

Національне антикорупційне бюро України не виконує функції органу боротьби з корупцією, обслуговує інтереси іноземних держав і не має сенсу для платників податків.

Як повідомляє "Капітал", про це заявив керівник Центру "Третій сектор", політтехнолог Андрій Золотарьов.

"Якщо метою була імітація, то з цим завданням Артем Ситник (директор НАБУ, - Ред) впорався. Як і дуже чимало інших проектів, що куруються нашими західними друзями, НАБУ за своєю суттю є імітаційним. Це якщо говорити про боротьбу з корупцією. Але ось в плані інтриг, в плані контролю за українською політичною і діловою елітою, тут у НАБУ безумовно результати є", — зазначив він.

Відео дня

Сьогодні, 19 серпня, у Артема Ситника День народження. У зв'язку з цим політолог пропонує перейменувати НАБУ.

"На честь Дня народження директора НАБУ можна перейменувати в Бюро нагляду і контролю. Це була б, скажімо так, адекватна діяльності даної інституції назва", — пожартував експерт.

При цьому він не покладає провину в провалі роботу НАБУ лише на Артема Ситника. Причина, на думку Золотарьова, в фундаментальній неефективності подібних структур.

"Зрозуміло, що Ситник "плоть від плоті" тієї системи, з якою він покликаний боротися — "бджоли проти меду". З іншого боку, Афганістан наочно показав, наскільки в принципі ефективні ті структури, які створюються під західним кураторством. Це, здебільшого, просто великий атракціон з розпилу грантових і бюджетних коштів", - зазначив він.

НАБУ обходиться платникам податків у серйозну суму. При цьому Бюро не окупає свою діяльність і в такому вигляді не має сенсу для платників податків, додає експерт.

"Ефективність НАБУ можна об'єктивно оцінити так само, як і будь-який проект - вважаємо кількість коштів, витрачених на його утримання, адміністрування, і той результат, який він приносить. Витрачається на них приблизно мільярд гривень на рік, а повертається куди менша сума. Тому, НАБУ - це кіт, який не ловить мишей, якщо дивитися з точки зору платника податків", — зазначає політолог.

Нагадаємо, 16 квітня 2015 року Артем Ситник вступив на посаду керівника НАБУ, ставши першим директором Бюро.

28 серпня 2020 року Конституційний суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка (від 16 квітня 2015 року № 218/2015) про призначення Артема Ситника директором НАБУ. Однак Ситник відмовився йти у відставку і продовжує керувати даним органом.