Росія продовжує нагнітати ситуацію, висуваючи ультиматуми Заходу й Україні. І постійно – на рівні президента РФ Володимира Путіна, очільників російських Міноборони та МЗС, керівництва Генерального штабу РФ – звинувачує нас у тому, що ми, мовляв, готуємо провокації. Тим часом в самій Росії МНС розробило інструкцію щодо масових поховань у мирний та воєнний час. Тобто російська влада на законодавчому рівні затвердила механізм швидкої організації "братських могил" - для "загиблих під час військових конфліктів або внаслідок надзвичайної ситуації у мирний час". А днями російські ЗМІ оприлюднили розслідування про те, як в їхній країні відбувається активна підготовка груп найманців до "відряджень" на Донбас.

Відповідь РФ проста: регулярні війська не знаходяться на Донбасі

Насправді, для України усе це – не новина. Адже під егідою Міноборони РФ та Генштабу РФ вербовка найманців відбувалась і раніше. Ті, хто погоджувались, оформлялися на контракт через військкомати і, зрозуміло, відправлялися на Донбас. Однак офіційно Росія продовжує заперечувати цей факт. Мовляв, їх тут немає. А якщо хтось з росіян навіть потрапив у полон і зізнався, що він не "тракторист" чи "шахтар", то відповідь РФ проста: регулярні війська не знаходяться на Донбасі, лише "добровольці"…

Відео дня

Загалом, на зазначені новини з Росії варто звернути увагу задля розуміння двох факторів.

Перше – це спланований витік інформації для того, щоб наші союзники бачили: Росія готується. Що, окрім військових навчань, ще й поповнює свої резерви. Що для цього будуть задіяні навіть "добровольці", які сьогодні набираються. Так, в плані підготовки це ще не значить, що вони будуть воювати. Але резерв готується. Зокрема, з такими "контрактниками" можуть напрацьовуватися підрозділи, які можуть бути задіяні у випадку широкомасштабного вторгнення. В цьому контексті працює й механізми та можливості масових захоронень, які неодмінно будуть у разі широкомасштабних військових дій на території нашої держави.

Їм потрібен мотив, щоб звинуватити Україну у провокації

Друге – інформація про вербовку "добровольців" для "звільнення Новоросії" та заяви про ймовірні провокації з боку України свідчать, що Росія вже може готувати такі зіткнення, щоб звинуватити нас. Тобто їм потрібен мотив, щоб звинуватити Україну у провокації. І вони вже заявили на увесь світ, що для вторгнення задіють фейкові причини.

Що у цій ситуації варто робити Україні?

По-перше, показувати, розповідати нашим партнерам і союзникам, що робить РФ. Розкривати задуми Росії. Демонструвати, що вони готуються для штучних провокацій. Так ми можемо їх упередити.

Росія може задіяти провокації за двома напрямами

Зрозуміло, що це концентрує нашу розвідку – всебічно й своєчасно знати конкретний час та задум проведення провокацій. Ми повинні знати, які контингенти будуть задіяні з російської сторони, який військовий сценарій вони розглядають. Наразі Росія може задіяти провокації за двома напрямами – на лінії розмежування в Донецький та Луганській областях, а другий фронт – на межі з Кримом.

У цій ситуації варто задіяти наших партнерів для потужного тиску на Росію, щоб перевести формат з війни та конфронтації до переговорів – нехай тяжких та складних, але консолідованих.

По-друге, ми маємо готуватись до будь-якого розвитку подій. Мова й про готовність ЗСУ, й про готовність усього безпекового сектору – маємо об’єднати сили розвідки, безпеки, резерву... Потрібно провести засідання РНБО, засідання потужного штабу, який напрацює необхідні заходи. Тобто маємо прогнозувати всі сценарії та кроки, які може зробити Росія, та генерувати конкретні дії у відповідь. Об’єднане суспільство, підготовлене до оборони, є самим потужним запобіжником від провокацій.

Микола Маломуж, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України