Опитування Зеленського - суд поставив крапку щодо законності зе-опитування / Фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Велика палата Верховного суду підтвердила, що ініційоване президентом Володимиром Зеленським у день виборів опитування не є прихованою агітацією.

Відповідна постанова Великої палати Верховного суду, яка ухвалена 25 жовтня, оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень.

Читайте також"Це дно": Стефанчук про рішення КСУ скасувати кримінальну відповідальності за недостовірне декларування

Відео дня

Вказується, що 19 жовтня кандидатка у депутати Київради звернулася у Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду з позовом до Зеленського, оскільки вважала оприлюднення ним відеозвернень про проведення загальнонаціонального опитування у день виборів прихованою виборчою агітацією.

21 жовтня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відмовив у задоволенні позову.

Після цього позивачка подала апеляційну скаргу до Великої палати Верховного суду.

25 жовтня Велика палата Верховного суду прийняла постанову, згідно з якою залишила апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

«Під час відеозвернень у мережі Інтернет щодо проведення опитування відповідач прямо не спонукав виборців голосувати за певного кандидата чи партію. Немає даних про те, що під час проведення такого опитування в день виборів бланки такого опитування чи спосіб його проведення будуть передбачати спонукання виборців до голосування за певних кандидатів чи певну партію». Тому оскаржені «дії відповідача, а також проведення опитування у день виборів не можна розцінити як пряму (відкриту) передвиборну агітацію», - йдеться в постанові Великої палати Верховного суду.

«Спірне опитування є різновидом соціального опитування. Якість результатів соціального опитування залежить від якості опитування, зокрема від того, чи була вибірка репрезентативною; від того, якою була методика опитування; від похибки вибірки; від якості формулювання запитань, запропонованих респондентам тощо. Суспільна довіра до результатів опитування може залежати і від наукового авторитету соціологічної організації чи організацій, які проводили опитування. Водночас, оскільки результати соціального опитування не мають юридичного значення, закон не регламентує ані проведення соціального опитування, ані порядку оголошення про таке проведення», - вказують у Верховному суді.

Також у постанові наголошується, що соціальне опитування як таке та оголошення про нього не є формою чи засобом передвиборної агітації. «Тому соціальне опитування в принципі може проводитись і в день проведення виборів. Наприклад, проведення в день виборів такого різновиду соціального опитування як екзит-пол є звичайним і правомірним», - наголошують у суді.

Опитування Зеленського: що відомо

  • 25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори. Одночасно з ними проводилось загальнонаціональне опитування, ініційоване Зеленським.
  • Кожному українцю пропонували відповісти на п'ять питань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує громадянин легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.