Росія не ставила ультиматумів щодо особливого статусу Донбасу / фото УНІАН

У Берліні 3 липня на зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату" Росія не ставила ультиматумів щодо представлення проекту змін до Конституції України про особливий статус Донбасу.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в ефірі програми "Свобода слова на ICTV".

"Я свідок, я вам абсолютно свідомо засвідчую перед всією аудиторією - ніяких ультиматумів протягом 12 годин я особисто не почув і не побачив, а я там був всі ці 12 годин (самі переговори радників лідерів країн "нормандського формату" тривали 11 годин - УНІАН). Ультиматумів не було", - сказав Резніков.

Відео дня

При цьому, за його словами, на зустрічі в Берліні в української делегації запитували про шляхи реалізації 11-го пункту Комплексу заходів із виконання Мінських угод, в якому йдеться про правові аспекти врегулювання конфлікту і прийняття низки законодавчих актів.

Читайте такожУкраїну категорично не влаштовує повільність Мінського процесу – Офіс президента

"Ми їм в котрий раз розповіли, що нікого особливого статусу у Конституції України бути не може. Читайте уважно пункт 11-й, там чітко сказано - децентралізація, в тому числі з адаптацією і прийняттям змін до Конституції України... а також прийняття окремого законодавства про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", - заявив Резніков.

Він уточнив, що питання децентралізації і особливостей місцевого самоврядування є різними нормативно-правовими актами.

"Коли хтось говорить, що був ультиматум - це фейкова інформація. Не вірте фейкам, будь-ласка!", - наголосив Резніков.

Своєю чергою, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, народний депутат Андрій Костін, який призначений представником України в робочій підгрупі ТКГ з політичних питань, сказав, що робоча група парламенту розглядає внесення змін до Основного закону щодо децентралізації і цей процес широко обговорюється з різними політичними силами, представниками громадянського суспільства і представниками місцевого самоврядування. Зокрема, цей процес розпочався на початку цього року. Наразі стосовно законопроекту з децентралізації асоціації, що об'єднують різні органи місцевого самоврядування, надають свої коментарі.

Читайте такожНаступний раунд консультацій у межах ТКГ запланований на 8 липня

"Коли він буде фіналізований, то цей законопроект буде внесений у Верховну Раду як проект змін до Конституції. І ми чітко розуміємо, що питання децентралізації є важливими для усього українського суспільства і параметри децентралізації будуть єдиними для всієї України", - наголосив Костін.

При цьому, Резніков уточнив, що у Мінську мова йде про чотири блоки нормативно-правових актів: про децентралізацію, закон про особливості місцевого самоврядування, закон про амністію (який ще не вступив у силу) і закон про особливості місцевих виборів (який треба розробити).

Як відомо, раніше, 3 липня, видання Spiegel перед початком переговорів радників лідерів країн "нормандського формату" у Берліні повідомило, російська сторона вимагає від Києва до 6 липня представити в рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську проект змін до Конституції України, що забезпечать у майбутньому особливий статус окремих районів Донбасу.