Володимир Зеленський / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський провів прес-конференцію, присвячену до річниці своєї інавгурації.

УНІАН зібрав основні тези, озвучені главою держави. Повний запис і текстову трансляцію прес-конференції можна подивитися тут.

Про пандемію коронавірусу в Україні

Читайте такожЗеленський про "плівки Єрмака": я знаю, хто хотів мене шантажувати цими записами«Я думаю, за місяць ми зможемо вийти з усіх етапів коронавірусу, якщо не буде другої хвилі. Тому що першу хвилю ми пройшли. Я в цьому впевнений».

Відео дня

Про надбавки медикам

«Як я й обіцяв, у всіх областях всім медичним працівникам, які борються з COVID-19, буде забезпечена зарплата в розмірі трьох зарплат, 300%».

Про Донбас

«Я даю собі ще кілька місяців, щоб все-таки дотиснути, і щоб ми знайшли цей дипломатичний вихід із ситуації згідно з Мінським домовленостям... Я не хотів би застосовувати і план «В», і план «С», хоча вони є. Але може так статися, що не спрацює перший план».

Про переговори з Путіним

«Суспільство по-різному оцінює прямі переговори президента Зеленського і президента Путіна. Але я впевнений, що ми повинні це робити, не знімаючи «Мінськ», а паралельно це робити окремим треком... Є деякі речі, які ти можеш зрозуміти тільки тоді, коли ти віч-на-віч. Є деякі відповіді, як ти можеш і хочеш, і бажано їх почути, коли ти віч-на-віч, щоб зробити стовідсоткові висновки і йти за іншим планом, за планом «В».

Володимир Зеленський / фото УНІАН

Про різницю між ним та Порошенком

«Я відрізняюся від Порошенка – і фізіологічно, і як президент. Я чесна, порядна людина, яка дійсно вболіває за країну. Я, справді, може, не так добре спілкуюся українською мовою, як президент Порошенко. Так і є. Але я такий, який я є. Я поважаю цю країну, поважаю громадян України, українську мову, поважаю кожного, і саме так я працюю».

Про державну мову

«Я впевнений, що в цілому питання мови в Україні взагалі не стоїть. Воно дуже штучне, це питання... Справедливість повинна бути для всіх – як для україномовних, так і для багатьох інших меншин... Така у нас країна, стільки кордонів, така історія складна. Ми повинні захищати права і можливості кожної меншини знати свою рідну мову, але вони повинні, ну хотілося б, і я вважаю, що вони повинні знати українську мову. І це нормально».

Про другий президентський термін

«Я думаю, що будь-який президент, який має 10, 15 або 16 відсотків до початку будь-якої передвиборчої кампанії, якщо він саме такий відсоток, не має права йти в президенти. Тому що це означає одне – суспільство не підтримує. Я йду на один термін, як говорив, я бачу, що робота складна, ніхто спасибі не скаже. Але якщо буде велика підтримка народу України, я зможу про це думати (балотуватися). Буду думати».

Прес-конференція Зеленського / фото УНІАН

Про критику в ЗМІ

«До критики ставлюся погано, все триває, і я не змінююся. Але спокійніше. До критики того, що я роблю, я звик. Все нормально. До критики з усіх каналів я теж звик, тобто можна вже всім розслабитися і не намагатися, я вже спокійно це сприймаю... Але хочу попросити, щоб не чіпали моїх дітей, мою дружину, вони не мають до цього відношення».

Про рівень заробітних плат в Україні

«Мені здається, що всіх людей, які будуть отримувати десь 5-6 тисяч гривень, ЮНІСЕФ вважатимуть бідними. Так, дійсно, це дуже маленька зарплата у порівнянні з європейськими або американськими стандартами. Я розумію, що у них 250 доларів – мізерна зарплата. У нас це теж маленька зарплата, але у нас це не бідність все-таки».

Про приватизацію

«Що стосується великої та середньої приватизації. Все готово. Все буде проводитися після COVID-19. Перший об'єкт, готель «Дніпро», готовий. Як ми і обіцяли, ми почали з Державного управління справами. Всі об'єкти, які ми можемо передати, ми вже передали, очистили від різних судових справ. Готель «Дніпро», я думаю, буде пілотним проектом. Всі інші готелі, які є на балансі ДУС, також буде передано, і буде приватизація».

Про справу Шеремета

«Зараз цю справу веде і відповідає за нього міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, він це знає. Це, дійсно, його справа. І він відповідальний за результат цієї справи. Якщо слідство доведе, а потім суд, що ці люди – вбивці, то вони сядуть у в'язницю, а якщо ні, то будуть нести відповідальність ті люди, які довели цю справу до суду та звинуватили невинних людей».

Володимир Зеленський / фото УНІАН

Про справу Гандзюк

«Є, на жаль, кілька трагічних справ у нашій країні. З приводу того, хто вбив Катерину Гандзюк. За моєї каденції люди, які вбили, посаджені. Є питання – хто замовив? У нас є відповіді. Ми знаємо, хто замовив. І зараз ця справа вже повністю передана до суду. Та суд, я впевнений, дасть справедливий вирок, і замовники, а не замовник, а замовники сядуть за ґрати. Останній крок залишився – це суд. Суд має бути незалежним і винести незалежний вирок. Тиснути на суд не можемо, але будемо робити все, щоб все було справедливо, і ці люди обов'язково сядуть у в'язницю».

Про розпуск парламенту

Читайте такожЗеленський запевняє, що питання Криму постійно приділяється увага держави«Чи збираюся я розпустити парламент? Поки партія «Слуга народу» буде голосувати за всі важливі законопроекти для країни... поки вони будуть голосувати – я буду підтримувати партію «Слуга народу»... Як тільки вони не будуть голосувати, не захочуть, якщо вони будуть лобіювати інтереси, не дай Бог, тієї або іншої комерційної групи впливу на політикум України – в той же момент, не думаючи ні про що, я буду розпускати парламент».

Про місцеві вибори і праймеріз в Києві

«Поки що, якщо COVID-19 пройде, будуть місцеві вибори. Немає в цьому питання. Місцеві вибори – люди обирають місцеву владу».

«Що стосується праймеріз. Я в Києві буду підтримувати кандидата в мери Києва від партії «Слуга народу». Буде праймеріз? Буде! Чи будуть входити в праймеріз кандидати в мери Києва не тільки від «Слуги народу»? Обов'язково будуть і кандидати від «Слуги народу», тобто ті, хто є депутатами «Слуги народу», і будуть незалежні люди, які готові боротися на відкритому праймеріз на засіданні нашої фракції «Слуга народу». Тому обов'язково. Хто буде кращим – того я підтримаю».

Про кадровий голод

«У нас кадровий голод у країні. Я не можу знайти зараз хорошого міністра культури. Ми разом з прем'єром шукаємо, ми зверталися до нашого культурного співтовариства, до багатьох людей. Нам дуже складно знайти міністра освіти. Нам дуже складно знайти міністра енергетики».