Скріншот

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький закликає журналістів сформувати групу, яка б висвітлювала роботу КСУ.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу «Прямий».

Читайте такожГолова КСУ вважає, що йому "хочуть підкинути" російський паспорт

Відео дня

«Минулого разу, спілкуючись з пресою (брифінг від 30 жовтня – УНІАН), я сказав: «Заходьте, формуйте групу і працюйте разом з суддями. Ви будете жити нашим життям, ви будете бачити все, будете спілкуватися з апаратом суду, спілкуватися із суддями у перерві, в позаробочий час. Ви зрозумієте їх настрої. У нас немає іншого виходу. Ми відкриваємо двері для нормальної роботи, не для провокаторів. Але, якщо це буде ваше середовище, то ви цих провокаторів самі побачите. Немає жодних питань», - зазначив Тупицький.

Конституційний суд проти антикорупційної реформи

  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.
  • 28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. 
  • 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.
  • 28 жовтня через рішення КСУ Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.