Українська влада ініціювала створення міжнародної платформи з деокупації Криму \ фото УНІАН

Майже 180 українських та іноземних експертів з 33 країн готові долучитись до глобальної експертної мережі аналітиків і науковців Кримської платформи.

Як зазначає прес-служба українського зовнішньополітичного відомства, у четвер, 29 липня, Міністерство закордонних справ України та міжнародна благодійна організація "Фонд Східна Європа" підписали Меморандум про співпрацю з метою підтримки експертної мережі Кримської платформи.

“Тема деокупації Криму об’єднає найбільшу в історії України глобальну експертну мережу аналітиків і науковців. Вже маємо майже 180 українських та іноземних експертів з 33 країн. І ці цифри зростатимуть”, - заявив після підписання документу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Відео дня

“Звільнення Криму - це історичне завдання Української держави. Для цього, зокрема, Крим має бути постійно присутнім в експертній та науковій думці світу. Саме тому з ініціативи президента Володимира Зеленського ми створюємо Кримську платформу і глобальну експертну мережу як один з її важливих рівнів”, - зауважив міністр.

У МЗС вказали, що мережа об’єднає представників українських та іноземних неурядових організацій, аналітичних дослідницьких центрів і правозахисників, які досліджують весь спектр проблем російської окупації Криму. Вони вироблятимуть конкретні ідеї та пропозиції, даватимуть фахові оцінки ситуації заради ефективності політики деокупації Криму.

Читайте такожХорватія буде представлена на саміті "Кримської платформи" на високому рівні

“Ще ніколи в історії України жодна тема не об’єднувала таку кількість аналітиків і світлих голів для спільного пошуку рішень проблем російської окупації півострова. Переконаний, такий високий інтерес до Мережі вже на старті свідчить, що експерти відчувають: Кримська платформа - це реальний механізм, який матиме довгострокові наслідки для України та світу”, - підкреслив Кулеба.

Що таке Кримська платформа: деталі

Українська влада ініціювала створення міжнародної платформи з деокупації Криму.

"Кримська платформа" працюватиме на кількох рівнях. Перший, найвищий, - політичний, до нього приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони, третій - міжпарламентський, четвертий - рівень неурядових експертів. Передбачається створення експертної мережі для посилення ефективності дій держави, а також для залучення додаткових інтелектуальних ресурсів до роботи платформи.

Установчий саміт "Кримської платформи" за участю лідерів іноземних держав відбудеться 23 серпня в Києві.