Дубінський: Твердо переконаний, що керувати центральним банком країни можуть тільки громадяни цієї країни / фото УНІАН

Вчора, 19 жовтня, Верховна Рада ухвалила в другому читанні й в цілому законопроект про Нацбанк №5850, яким істотно розширюються повноваження Правління НБУ. 

За нього проголосували 255 народних депутатів.

При цьому не було враховано переважну більшість пропозицій до документа під час його доопрацювання: врахували трохи більше 20 правок з понад 700. Що серйозно позначилося на підсумковому тексті законопроекту.

Відео дня

Народному депутату Олександру Дубінському вдалося домогтися внесення своєї принципово важливої правки про те, що членом Ради Національного банку не має права бути людина, яка постійно не проживає на території України.

Читайте такожДержбанки знизили рівень непрацюючих кредитів - НБУ"Твердо переконаний, що керувати Центральним банком країни можуть тільки громадяни цієї країни. І що принципово важливо - тільки люди, які постійно в ній проживають. На чолі НБУ не може стояти людина, яка хоч формально і є громадянином України, проте фізично тут не перебуває. Тобто не має на батьківщині активів, і не зацікавлена у збереженні стабільності національної валюти - гривні. Тому наполягав на відповідній правці до законопроекту №5850, і вона була врахована при голосуванні в другому читанні й в цілому", — розповів нардеп Олександр Дубінський. 

Втім, це одне з небагатьох винятків, більшість правок до законопроекту №5850 не потрапили. Тому документ встановлює повну безконтрольність Національного банку з боку держави. Фактично з НБУ зробили інституцію, яка може творити все, що забажає її керівництво, не погоджуючи свої дії ні з Верховною Радою, ні з Кабміном.

Це підтверджується багатьма новими повноваженнями, які надає законопроект №5850:

  • Правління Нацбанку має право витрачати кошти не тільки в межах затверджених для нього адміністративних витрат, а й понад. Що дасть НБУ можливість витрачати гроші без обмежень на власний розсуд. 
  • Раду Нацбанку позбавили права оцінювати діяльність Правління НБУ і впливати на роботу заступників голови. 
  • Одночасно законопроектом встановлюється солідарна відповідальність за роботу регулятора — як правління, так і Ради. 
  • Не була врахована правка про те, що членами Ради Нацбанку, головою НБУ та його заступниками можуть бути тільки особи з бездоганною діловою репутацією та моральними якостями, щодо яких відсутні записи в єдиному державному реєстрі, які вчинили корупційні правопорушення (пов'язані з такими правопорушеннями). Тому, згідно з ухваленим законопроектом, до керівництва Національного банку дозволили призначати порушників - тих, хто порушує правила щодо конфлікту інтересів, щодо суміщення діяльності, обмеження щодо отримання подарунків тощо.
  • Правлінню Нацбанку надали повну свободу на використання золотовалютних резервів країни: щоб воно могло розміщувати їх через компанії-прокладки (а не тільки через банки з рейтингом "А", як зараз), а також кредитувати за рахунок ЗВР іноземців, що зараз заборонено, і використовувати резерви як застави при угодах за гарантіями. Валютним запасом країни можна буде вільно спекулювати.