55% вважають місцеву владу ближчою до людей, ніж центральну, лише 9% вважають протилежне / фото УНІАН

Понад третина населення України більше довіряє місцевій владі, ніж центральній.

Про це свідчать передані агентству УНІАН результати другої хвилі опитування, проведеного з 19 по 22 вересня соціологічною групою "Рейтинг".

Читайте такожБільшість українців хочуть обирати не лише депутатів чи мерів, а й керівників областей, місцевих суддів та прокурорів - опитування

Відео дня

Так, порівнюючи рівень довіри, 35% респондентів заявили, що більше довіряють місцевій владі, 17% – більше центральній, 17% довіряють представникам влади на обох рівнях, а чверть не довіряють жодній.

Крім того, 55% вважають місцеву владу ближчою до людей, ніж центральну, лише 9% вважають протилежне.

Відносно більше тих, хто вважає місцеву владу ближчою до людей, серед жителів сіл.

"Стосовно професійності, то 31% опитаних надають перевагу у цій оцінці місцевій владі, 22% – центральній. 18% вважають професійними обидві рівні влади, 19% – жодну з них. Професійною місцеву владу частіше вважають в обласних центрах. Натомість стосовно чесності, то відносно більше опитаних (33%) не надають переваги жодному з рівнів влади. 27% вважають більш чесною місцеву владу, лише 13% – центральну, 15% – обидва рівні", - йдеться в результатах опитування.

Як свідчить опитування, 39% українців вважають, що у зв’язку із децентралізацією влади ситуація в їхній місцевості покращилася, 36% вважають, що вона не змінилася, лише 16% побачили погіршення.

Половина респондентів не бачить загрози розколу країни внаслідок процесу децентралізації влади, водночас третина – протилежної думки. Останніх відносно більше серед старших за віком респондентів та жителів сіл.

*** Опитування проведено методом телефонного інтерв'ю серед 5 тис. українців віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження: не більш як 1,4%.

Політична ситуація в Україні: що відомо

Раніше наголошувалося, що осінні місцеві вибори в Україні можуть стати одними з найбрудніших у вітчизняній історії.

Справка УНІАН: реформа децентралізації в Україні — комплекс змін до існуючого станом на початок 2014-го року законодавства, основною метою якого є передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування.