Зеленський висловив переконання, що Юрченко, який підозрюється в отриманні хабара, "обов’язково сяде у в’язницю" / фото УНІАН, Олександр Синиця

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Михайло Смокович не вважає, що заява президента України Володимира Зеленського щодо народного депутата Олександра Юрченка є тиском на суд.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив журналістам після завершення пленуму Верховного суду.

“Для мене, як для судді, зрозуміло, що такі вислови президента, народних депутатів та просто заяви та й усе, вони ніколи не вплинуть на вирішення певних питань у судових процесах. І я більш ніж переконаний, що заява президента з цього приводу не вплине на прийняття судами рішення в кримінальному провадженні, яке розслідується стосовно народного депутата Юрченка”, - сказав Смокович.

Відео дня

Він також додав: “Це така заява політика, його оціночне судження”.

Напередодні Зеленський висловив переконання, що обраний від «СН» депутат Олександр Юрченко, який підозрюється в отриманні хабара, «обов’язково сяде у в’язницю».

Читайте такожСкандального нардепа Юрченка у 2009 році затримували за крадіжку чотирьох пляшок пива – журналіст

Справа Юрченка: що відомо

  • 17 вересня прокурор САП за дорученням генерального прокурора повідомив Юрченку, який є членом Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, про підозру в отриманні неправомірної вигоди з використанням законних повноважень та обов’язків.
  • Дії Юрченка кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 27 і ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України.
  • Детективи НАБУ встановили, що депутат у завуальованій формі просив надати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і в подальшому - 200 тис. доларів для підкупу членів комітету за голосування за подані ним пропозиції.
  • У середині серпня правоохоронці зафіксували факт передачі та отримання народним депутатом через посередника першої частини обумовлених коштів.
  • 26-27 серпня була запланована передача другої частини коштів. Проте подальше виконання спеціального завдання було зупинене.
  • 15 вересня було повідомлено про підозру посереднику – помічнику народного депутата Івану Фіщенку за ч. 5 ст. 27 і ч. 4 ст. 368 КК України. Того ж дня Вищий антикорупційний суд застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативною внесення застави у розмірі понад 1 млн грн. Після внесення застави 16 вересня Фіщенко вийшов із СІЗО.
  • 17 вересня перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив на засіданні парламенту, що Юрченка виключили з фракції "Слуга народу".