У комітетах Ради радять доопрацювати урядовий законопроект про мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

Одразу два парламентські комітети вважають, що законопроект про мобілізацію, поданий Кабінетом міністрів у грудні 2023 року, потребує доопрацювання. Про це повідомив депутат України Олексій Гончаренко.

Народний обранець зазначив, що Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики  вважає, що в законопроекті є корупційні ризики:  "Тільки що антикорупційний комітет Ради визнав урядовий законопроект про мобілізацію таким, який містить корупційні ризики. Як я і казав, у такому вигляді його приймати категорично не можна", – заявив він. 

Також Гончаренко додав, що недоліки знайшов і Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Там проголосували за те, щоб рекомендувати профільному комітету доопрацювати його з урахуванням альтернативних законопроектів.

Відео дня

"Розробити окремий законопроект про звільнення строковиків, який би враховував в тому числі мою пропозицію про їхнє звільнення протягом 2 місяців", – повідомляє Гончаренко про рішення Комітету.

При цьому нардеп зауважив, що і цей комітет не підтримує прийняття урядового законопроекту в тому вигляді, в якому він поданий.

Оновлено: Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зазначила, що дійсно в урядовому законопроекті про мобілізацію виявлено низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків.

"Рішення комітету не означає, що члени комітету виступають проти удосконалення процедури мобілізації. Навпаки. Мобілізація має бути справедлива, передбачувана – і без корупційних дірок", – підкреслила вона.

Радіна також назвала ті норми в законопроекті, які необхідно вдосконалити для уникнення корупційних ризиків. Йдеться про необхідність відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов’язку "забезпечити прибуття" військовозобов'язаних у військкомат. 

"ОМС можуть забезпечувати транспорт, але не можуть застосовувати примус. Натомість, обов’язок забезпечити прибуття без уточнення способу, у який це має відбуватися, може породжувати свавілля", – пояснила вона.

Голова комітету наголошує, що необхідно чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо.

"Керівник ТЦК не має отримати можливість когось внести в реєстр на наступний день після неприбуття (адже неприбуття можливе і з поважних причин), а когось "не помічати" місяцями. Обмеження прав може відбуватися після притягнення особи до відповідальності за порушення обов’язку з’явитися на виклик", – додала політик.

Радіна також зазначає, що треба прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу (не плутати із мобілізацією).

"Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроекті значно більше. У першу чергу – щодо подолання корупції у ВЛК та МСЕК. Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації", – наголосила голова антикорупційного комітету.

Законопроект про мобілізацію: це варто знати

25 грудня 2023 року Уряд подав проект закону про мобілізацію у парламент. Законопроектом передбачено визначення терміну для звільнення військовослужбовців – 36 місяців. Крім того, пропонується застосовувати низку обмежень щодо ухилянтів. 

Зазначимо, що профільним комітетом по розгляду законопроектів, які стосуються мобілізації і, зокрема, урядового, є Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

Секретар цього комітету, нардеп Роман Костенко зазначав, що там розглядають урядовий законопроект постатейно. Рішення щодо нього можуть ухвалити 8-9 січня. Він додав, що у документі є 73 сторінки лише порівняльної таблиці, і майже до кожної норми є питання щодо технічного написання чи визначення її відношення до інших українських законів.

Вас також можуть зацікавити новини: