
У вересні на калинових деревах дозрівають яскраві апетитні ягоди. Користь калини добре відома з давніх-давен, адже українці завжди дуже шанували цю ягоду. УНІАН публікує вітамінні рецепти заготовок з калини - варення, настоянки і компоту.
Варення з калини на зиму без варіння
Завдяки відсутності термічної обробки це варення зберігає всі корисні властивості ягід. Його можна додавати в чай при застуді або підвищенні тиску.
- Калина - 500 г.
- Цукор - 500 г.
Банки для варення заздалегідь простерилізувати і дати їм обсохнути. Калину ретельно промити під проточною водою і перебрати ягоди. Бажано видалити хвостики на ягодах. Калину засипати цукром і перебити блендером або в м'ясорубці. Розлити готове варення по стерилізованим банкам і закрийте стерилізованими кришками.
Якщо хочете отримати калинове варення без кісточок, то обшпарте ягоди окропом, а потім протріть в пюре.

Настоянка з калини
- Калина - 1,5 кг.
- Цукрова пудра - 1200 кг.
- Ванільний цукор - 1 пакетик.
- Горілка - 1 л.
Калину ретельно промити і залити горілкою, додати половину цукрової пудри. Закупорити ємність і поставити в тепле місце на 2 тижні. За цей час двічі струсити рідину. Процідити напій через потрійний шар марлі. Віджати ягоди руками в напій і видалити їх залишки. Потім розчинити в напої другу частину пудри і ванільний цукор. Настоювати не менше 2 місяців. Після цього настоянка готова.
Міцність цього напою становить приблизно 20%. А якщо замінити горілку 50%-им спиртом, то міцність настоянки виросте до 35%. Зберігають напій в пляшках в прохолодному місці не більше 2 років.
Компот з калини
- Калина - 400 г.
- Вода - 2 л.
- Цукор - 100 г.
Калину ретельно і акуратно промити, щоб не пошкодити ягоди. Викласти на друшляк. Викласти калину в каструлю і додати цукор. Залити чистою водою і довести до кипіння на сильному вогні. Потім зменшити вогонь і варити компот 5 хвилин. Розлити гарячий компот по стерилізованим банкам і закрити стерилізованими кришками.