Літо відкриває широкі можливості для кулінарних шедеврів - велика кількість свіжих фруктів, овочів і ягід дають волю фантазії. День народження, дівич-вечір або будь-яке інше свято не обійдуться без оригінальних страв на столі. Ми пропонуємо рецепти закусок, салатів і десертів, які точно порадують ваших друзів.
Страви на свято - торт "Наполеон" з сиром, шинкою і ананасом
- бездріжджове листкове тісто - 300 гр;
- блакитний сир (можна взяти інший) - 150 гр;
- шинка - 100 гр;
- ананас консервований - 75 гр;
- волоські горіхи - 40 гр;
- часник - 1 зубчик;
- вершки - 50 мл;
- яйце - 1 шт.
Розкладаємо листкове тісто на деку і нарізаємо прямокутниками. Для торта в 4 шари потрібно 6 прямокутників. Збиваємо яйце і змащуємо всі коржі. Робимо кілька проколів в тесті, щоб при випіканні вони зберігали форму. Розігріваємо духовку до 190°C і випікаємо 15-20 хвилин. Дістаємо коржі з духовки і чекаємо, поки вони охолонуть.
Готуємо начинку: в ємність ламаємо сир і наливаємо вершки. Додаємо часник, пропущений через прес, все перемішуємо. Шинку і ананас нарізаємо дрібним кубиком, горіхи дробимо. З'єднуємо все це з сиром і часником, перемішуємо.
Починаємо "збирати" торт: 2 коржа відкладаємо в сторону. З іншими чинимо так: беремо один корж, викладаємо на нього 2 ст.л начинки, накриваємо другим. За таким принципом використовуємо всі коржі. 2 коржа, які ми відкладали, подрібнюємо в крихту і посипаємо нею торт. Відправляємо закуску в холодильник на 30-60 хвилин.
Святкові страви з риби - 3 чудових рулету
Для рулету з червоною рибою:
- тостовий хліб - 4 скибочки;
- червона риба - 200 гр;
- сир сирний - 80 гр;
- майонез - 2 ст. л;
- зелена цибуля - пучок.
Нарізаємо рибу тонкими пластинками, у хліба зрізаємо скоринки. Застеляємо стіл плівкою і викладаємо зверху рибу внахлест. Змащуємо майонезом, викладаємо хліб теж внахлест. Беремо качалку і прокочує, щоб "шви" з'єдналися. Зверху додаємо сирний сир і дрібно нарізану цибулю. Звертаємо рулет за допомогою плівки. Перекладаємо на чисту плівку, звертаємо міцніше, по краях закручуємо плівку і прибираємо закуску в холодильник на ніч.
Для рулету з крабовими паличками:
- тостовий хліб - 4 скибочки;
- крабові палички - 8-10 шт;
- сир сирний - 80 гр;
- майонез - 2 ст. л.
Рада: краще купити охолоджені, а не заморожені палички.
Беремо 4-6 штук крабових паличок, розгортаємо їх і розкладаємо на плівці внахлест. Зверху змащуємо майонезом. Решту паличок нарізаємо і змішуємо з майонезом і сирним сиром. Потім викладаємо внахлест хліб і прокатуємо качалкою. Загортаємо в плівку так само, як рулет з рибою, прибираємо на ніч в холодильник.
Для рулету з шинкою:
- хліб тостовий - 4 скибочки;
- шинка - 6-8 скибочок;
- корнішони - 3-4 шт;
- сир "Чеддер" - 6-7 скибочок;
- майонез - 3-4 ст. л.
Розкладаємо шинку, зверху змащуємо майонезом. Викладаємо зверху хліб, потім сир. На один з країв рулету кладемо корнішони, загортаємо закуску. Дивіться, щоб корнішони опинилися в центрі. Повторюємо процедуру з плівкою, як в попередніх варіантах рулету, прибираємо закуску на ніч в холодильник.
Що приготувати на свято - креветки по-мексиканськи
- оливкова олія - 2 ч. л;
- креветки - 18 шт;
- мелений чилі - 0.5 ч. л;
- соус гуакамоле - 3\4 склянки;
- чіпси - 18 шт;
- кінза - за бажанням.
Розігріваємо сковороду з маслом на сильному вогні. Викладаємо креветки, додаємо чилі і обсмажуємо 3 хвилини. Перемішуємо, поки креветки не стануть рожевими.
На кожну чіпсинку викладаємо ложку гуакамоле, зверху - креветку. Перед тим, як подавати на стіл, можна посипати кінзою.
Святкове меню - кальмари в часниковому соусі
- кальмари - 300-400 гр;
- часник - 2-3 зубчики;
- петрушка - 1 пучок;
- оливкова олія - 50 мл;
- винний оцет - 1-2 ст. л;
- цукор - на кінчику чайної ложки;
- сіль, перець - за смаком.
Для розсолу:
- сіль - 0.5 ч. л;
- перець горошком - 1 ч. л;
- лавровий лист - 1-2 шт;
- вода - 1 л;
- спеції для риби - 0.5 ч. л.
Готуємо розсіл: в киплячу воду додаємо всі зазначені інгредієнти. Миємо й чистимо кальмари, відварюємо їх в розсолі 10 секунд з моменту закипання. Якщо кальмари великі, то 15 секунд.
Читайте такожЕкзотичний фрукт: користь і шкода авокадо, поради, як вибрати стиглийНарізаємо дрібно петрушку, часник подрібнюємо і додаємо, потім кладемо оцет, сіль, цукор, перець і масло. Пробуємо соус і додаємо сіль або цукор за потребою.
Дістаємо кальмари з розсолу і нарізаємо соломкою. З'єднуємо з соусом і наполягаємо мінімум 20 хвилин. Подаємо до столу на загальному блюді.
Святкові десерти - кавовий крем-мус
- розчинна кава - 20 гр;
- цукрова пудра - 150 гр;
- крижана вода - 100 мл;
- холодне молоко - 100 мл;
- чорний шоколад - за бажанням.
Воду кладемо в морозильну камеру і чекаємо 30-40 хвилин, поки в ній частково не утворюється лід. Молоко можна залишити на 10-15 хвилин, щоб воно охололо, але не замерзло.
Переливаємо охолоджені рідини у велику ємність, додаємо каву і цукрову пудру. Збиваємо масу міксером 10 хвилин. Ви побачите, що через 1-2 хвилини суміш густіє і світлішає. Якщо цього не відбувається, помістіть її в морозилку на 10-15 хвилин, а потім збивайте.
Продовжуємо збивати до тих пір, поки маса не збільшиться в об'ємі в 4-5 разів. Потім розливаємо десерт по формах і відразу подаємо. За бажанням можна прикрасити блюдо тертим шоколадом.
Торт на День народження - рецепт фруктової солодощі без випічки
- полуниця ( можна брати інші ягоди) - 0.5 кг;
- йогурт - 1 л;
- печиво цукрове або фітнес - 500 гр;
- молоко - 200 мл;
- желатин - 30 гр;
- м'ята - для прикраси.
Заливаємо желатин водою в співвідношенні 1:6 і залишаємо набухати. Печиво подрібнюємо, додаємо молоко і перемішуємо, поки маса не станет за консистенцію як тісто. Викладаємо масу в форму і рівномірно розподіляємо. Зверху додаємо ягоди.
Желатин підігріваємо на плиті до розчинення, але не кип'ятимо. В окремій ємності змішуємо желатин і йогурт. Заливаємо сумішшю форму і відправляємо в холодильник на 6-8 годин (можна на ніч).