Як приготувати котлети без м'ясорубки / фото ua.depositphotos.com

Ми з дитинства звикли до того, що для приготування котлет вдома обов'язково має бути м'ясорубка. Наші мами та бабусі користувалися простими ручними м'ясорубками, у нас є можливість придбати електричну.

Але що робити, якщо котлет хочеться, а електрична м'ясорубка не працює через відсутність світла? Як запевняють кухарі, гарний фарш можна приготувати без м'ясорубки.

Раніше ми говорили про те, як правильно смажити котлети та довести їх до готовності.

Відео дня

Як зробити домашні котлети без м'ясорубки - секрети

Як зробити фарш з курячого філе без м'ясорубки / фото depositphotos.com

Котлети, приготовлені без м'ясорубки, у народі називають "рубаними". Щоб приготувати котлети без м'ясорубки, м'ясо треба порубати ножем якомога дрібніше. В ідеалі - відправте шматок м'яса в морозилку на 30 хвилин, після чого наріжте дуже дрібним кубиком.

Зауважте, що незаморожене м'ясо ви не зможете нарізати так дрібно, як той шматок, який побував у морозилці. Чим дрібніші шматочки м'яса - тим ніжніший фарш, і тим смачнішими будуть ваші котлети.

Якщо ви не знаєте, як зробити так, щоб котлети не розвалювалися – не заощаджуйте на яйцях. Саме яйця у фарші виконують функцію цементу. На один кілограм фаршу потрібно використовувати щонайменше 2 яєць. Додасте більше – фарш буде рідким, менше – котлети не триматимуть форму.

Якщо ви готуєте свинячі або телячі котлети - додайте до м'яса декілька скибочок батона, розмочених в молоці. Намагайтеся використовувати старий сухий батон, для котлет він підходить краще, ніж свіжий. Батон стабілізує фарш, і котлети триматимуть форму. Якщо ж ви готуєте печінкові котлети – додайте кілька ложок манки. Однак врахуйте, що зайва манка зробить котлети занадто жорсткими.

Ще одна проблема багатьох господинь – пересушені котлети. Якщо ви не знаєте, як зробити так, щоб котлети просмажилися всередині, але при цьому залишилися м'якими, смажте їх на мінімальному вогні під кришкою. Коли котлети будуть практично готові, обов'язково додайте в сковороду трохи води або суміш сметани з томатним соусом. Якщо ви хочете отримати соковиті котлети, з яких бризкає сік – смажте їх на сковороді, якщо ж хочете м'які та ніжні котлети – спочатку смажте їх, а потім тушкуйте у соусі.

Рубані котлети з курячого філе - рецепт

Якщо ви не знаєте, як зробити фарш із курячого філе без м'ясорубки, просто добре промийте філе, витріть його паперовим рушником і злегка заморозьте. Через 20-30 хвилин наріжте підморожене м'ясо спочатку на тонкі смужки, а потім на кубики. Відбивати філе перед нарізуванням не потрібно, оскільки м'ясо перетвориться на кашу.

Для того, щоб приготувати ідеальні котлети, вам знадобляться:

  • куряче філе – 1 кг;
  • яйця – 2 шт;
  • майонез – 2 ст. л;
  • цибуля ріпчаста - 100 грн;
  • сіль та мелений перець - за смаком.
  • твердий сир – 300 гр.

Подрібнюємо філе до стану фаршу. Додаємо до м'яса яйця, майонез або жирну сметану, сіль та мелений перець. Все добре перемішуємо, додаємо натертий твердий сир і ще раз перемішуємо. Тісто, що вийшло, викладаємо на розпечену сковорідку ложкою і смажимо котлети на мінімальному вогні під кришкою. Подаємо такі котлети з картопляним пюре або овочевим гарніром.

Печінкові котлети - рецепт

Секрет печінкових котлет у тому, що при подрібненні печінки ви отримаєте досить рідку масу, яка більше нагадуватиме тісто на оладки, ніж фарш. Для печінки це нормально, потрібно лише правильно загуснути отриману масу.

Для смачних печінкових котлет вам потрібні:

  • печінка куряча – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 200 гр;
  • яйця – 2 шт;
  • манка – 3-4 ст. л;
  • сіль та мелений перець - за смаком.

Печінку подрібнюємо за допомогою м'ясорубки чи блендера. Якщо немає ні того, ні іншого – відбиваємо печінку молоточком та подрібнюємо ножем, попередньо підморозивши її. Зробити це просто – промийте печінку і відправте в морозилку на 20-30 хвилин, після чого дуже дрібно наріжте.

В отриману масу додаємо натерту на тертці цибулю, яйця, сіль, мелений перець і кілька столових ложок манки. Все ретельно перемішуємо. Отримана маса має нагадувати тісто на оладки. Смажимо печінкові котлети на середньому вогні під кришкою до готовності.

Рибні котлети, як у бабусі

Рибні котлети за своєю технологією нічим не відрізняються від м'ясних котлет, єдиний нюанс полягає в тому, що працювати з рибою потрібно обережніше, оскільки її набагато легше зіпсувати, ніж м'ясо.

Готуйте котлети з наступних інгредієнтів:

  • риба – 1 кг;
  • яйця – 2 шт;
  • батон – 200-300 гр;
  • манка – 100 гр;
  • цибуля ріпчаста - 100 гр;
  • молоко – 100 мл;
  • сіль та перець - за смаком.

Рибу розморожуємо, чистимо, відокремлюємо від кісток і подрібнюємо за допомогою ножа, або перемелюємо до стану фаршу за допомогою м'ясорубки чи блендера. Додаємо в рибний фарш подрібнену цибулю, яйця, вимочений в молоці батон, сіль, перець і все добре вимішуємо. Смажимо рибні котлети на сковороді під закритою кришкою на середньому вогні.

Чудові котлети в духовці - кулінарні хитрощі

Котлети в духовці - це ідеальний варіант для господині, яка просто не має часу довго стояти біля сковороди. Принадність такого варіанту в тому, що в духовці можна приготувати як м'ясні, так і рибні котлети. Основний секрет у тому, що спочатку ви готуєте звичайний фарш і злегка підсмажує котлети на сковороді, буквально по 3-4 хвилини з кожного боку. Фарш не повинен просмажитись, він має лише схопитися і тримати форму. Як тільки котлети почнуть тримати форму, викладаємо їх у форму для запікання або на деко. Беремо 200 мл. жирної сметани, додаємо 100 мл. води, спеції на ваш смак заливаємо цим сметанним соусом котлети і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Вас також можуть зацікавити новини: