
Гуманітарна катастрофа через війну Росії з Україною торкнулася багатьох міст. Більшість магазинів і ринків закриті, а ті, що працюють, не можуть похвалитися широким асортиментом товарів. УНІАН розповість, які прості страви з овочів на сковороді можна приготувати вдома.
Раніше ми розповідали, як приготувати деруни.
- Овочеве рагу з капустою
- Морквяні котлети з манкою
- Картопляний пиріг-запіканка
- Тушкована картопля без м'яса
Овочеве рагу з капустою
- Капуста білокачанна - 0,5 качана
- Картопля - 0,7 кг
- Морква - 2 шт.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Соус соєвий (за бажанням) - 3-5 ст. л.
- Олія рослинна для смаження - скільки піде
- Вода - 100-150 мл
- Приправа для картоплі (за бажанням) - 1 ч. л.
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Картоплю, цибулю та моркву почистити і ретельно помити. У капусти видалити верхнє листя, теж промити. Картоплю нарізати великими кубиками, так само вчинити з цибулею. Моркву натерти на крупній тертці, а капусту нарізати соломкою.
Розігріти олію на сковороді, обсмажити картоплю максимум 10 хвилин. Посолити, поперчити, перекласти в каструлю. До золотистого відтінку обсмажити цибулю, додати до неї моркву і смажити 4-5 хвилин. Посолити, поперчити, з'єднати з картоплею. На тій самій сковороді обсмажити капусту 10-15 хвилин, додати приправи і викласти в каструлю до решти овочів. Додати олію і воду, накрити кришкою і тушкувати рагу 20-30 хвилин.
Морквяні котлети з манкою
- Морква - 2 великих
- Манка - 1/2 склянки
- Сіль - за смаком
- Цукор - за смаком
- Яйця - 2 шт.
Моркву натерти на крупній тертці, додати 2 яйця і манку. Посолити, всипати цукор і ретельно перемішати. Замісити тісто, вологими руками зліпити котлети, обваляти в манці й обсмажити їх на олії до готовності.
Картопляний пиріг-запіканка
- Картопля (середні бульби) - 6 шт.
- Яйця - 2 шт.
- Часник - 2 зубчики
- Майонез - 3-4 ст. л.
- Сир твердий - 100 г
- Кріп сушений (або інша зелень) - 1 ст.л.
- Сіль - за смаком
- Перець - за смаком
- Олія - для змащування форми
Сир і часник натерти на дрібній тертці, половину сиру з'єднати з кропом і яйцем. Взяти другу половину сиру, викласти в миску, вбити туди друге яйце, додати часник і майонез. Туди ж додати натерту картоплю, посолити, поперчити і ретельно перемішати.
Форму для запікання або сковороду змастити олією, викласти картопляну масу, а зверху вилити яєчно-кропову суміш. Запікати 40 хвилин за температури 180°C.
Тушкована картопля без м'яса
- Картопля - 6 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Сметана жирністю 20 % - 100 г
- Олія рослинна - 1 ст. л.
- Масло вершкове - 20 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - дрібка
- Кріп свіжий (для подачі) - 2 гілочки
Цибулю та моркву очистити, промити. Цибулю нарізати півкільцями, а моркву - кружечками. Узяти каструлю з товстими стінками (або казан), розтопити там вершкове масло, додати трохи олії. Викласти овочі, обсмажувати до 10 хвилин, поки не утвориться золотистий відтінок.
Картоплю також очистити та промити, нарізати невеликими кубиками й додати в каструлю. Розвести сметану 100 мл води, залити отриманою сумішшю овочі. Посолити, поперчити, накрити каструлю кришкою і тушкувати 20-30 хвилин. Час готування залежить від сорту картоплі - стежте, щоб вона не розварювалася.