Україна в 2008 році не змогла реалізувати реформи в галузі демократії та верховенства права.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це йдеться у доповіді щодо прогресу України у виконанні Плану дій в рамках Європейської політики сусідства, представлений сьогодні. Цілі Плану дій включали в себе посилення стабільності та ефективності демократичних інституцій, верховенства права та боротьбу з корупцією.

Так, Україні протягом минулого року не вдалося імплементувати рекомендації ОБСЄ щодо проекту виборчого законодавства.

Відео дня

Єврокомісія відзначає незначне просування вперед у сфері конституційної реформи.

“Національна конституційна рада, створена Президентом в 2007 році, збиралася тільки один раз”, - зазначається у доповіді.

Крім того, не були імлементовані і проекти пропозицій щодо судової реформи.

“Восени 2008 року незалежність судової системи була скомпрометована втягненням суддів в суперечку між Президентом та прихильниками прем’єр-міністра щодо рішення Президента провести дострокові парламентські вибори”, - написано в документі.

Незначним залишається і прогрес у сфері боротьби з корупцією. У документі зазначається, що Україною було запроваджено низку заходів для реалізації рекомендацій GRECO (Групи держав проти корупції – УНІАН), водночас, на ратифікацію продовжують очікувати Конвенція Ради Європи щодо кримінального законодавства в сфері корупції та Конвенція ООН проти корупції. При цьому, за 2008 рік громадське сприйняття корупції в Україні погіршилося, що призвело до її переміщення зі 118-ї на 134-ту сходинку в рейтингу корумпованих країн світу, що складається міжнародною організацією “Transparency International”.

Як повідомляв УНІАН, План дій є практичним інструментом співпраці ЄС з третіми країнами в рамках Європейської політики сусідства. Щорічно Єврокомісія готує звіти щодо прогресу в реалізації Плану дій.