Шамана Габишева визнали неосудним / Скріншот BBC

Експертиза визнала неосудним якутського шамана Олександра Габишева, якого затримали, коли він йшов до Москви, щоб «проганяти Путіна-демона».

Читайте такожЗагін шамана, який йшов "виганяти Путіна", оголосив про розпуск після погроз силовиків

Як повідомляється в Telegram організації «Правозащита Открытки», про це адвокату Ользі Тимофєєвій повідомили в слідчому відділенні УФСБ Якутії.

Відео дня

Правозахисники хочуть провести власну експертизу щодо осудності Габишева.

«У суботу ми ознайомимося з висновком, а в найближчий тиждень проведемо свою експертизу з незалежними експертами, в тому числі з Москви. Вважаємо, що в рамках амбулаторної експертизи і в умовах нестачі часу неможливо зробити достовірний і вичерпний висновок про ступінь осудності підслідного», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що експертиза була проведена 20 вересня. Габишева доставили в психоневрологічний диспансер у супроводі співробітників ФСБ і примусили підписати угоду про добровільне обстеження. Пізніше він відкликав згоду.

Як повідомляв УНІАН, шаман Олександр Габишев пішки вирушив з Якутії до Москви навесні цього року. «Він (Бог) вказав на шлях. Ось він (Путін) – ворог твій. Вижени його», – говорив про мету походу сам Габишев в одному з інтерв'ю.

18 вересня на кордоні Бурятії та Іркутської області шамана затримали. Габишева звинуватили в публічних закликах до екстремістської діяльності. Його змусили підписати згоду на обстеження в психдиспансері в обмін на підписку про невиїзд.

22 вересня в Іркутську затримали чотирьох прихильників чоловіка.