ФСБ зібрала ОЗУ з бойовиків-учасників війни на Донбасі / inforesist.org

У Росії співробітників ФСБ звинувачують у створенні злочинного угруповання з прихильників «русского мира» – учасників війни на Донбасі.

Читайте такожУ Мозамбіку повстанці ліквідували п'ятому ятьох російських найманців ПВК "Вагнер"

Про це повідомляє «Медуза», посилаючись на матеріали кримінальної справи. За версією слідства, ця банда була створена, щоб нападати на іншу групу, яка займалася контрабандою «сірих» айфонів і інших гаджетів в посилках з США та Німеччини.

Відео дня

Так, у грудні 2016 року співробітники ФСБ провели рейд проти угруповання контрабандистів коштовної електроніки. Обшуком ці дії рахуватися не могли, тому що кримінальної справи проти контрабандистів ще не було.

Силову підтримку ФСБшникам надавали озброєні люди в камуфляжі і масках – представники організації «Единые народные общинные товарищества» (ЕНОТ). «Єнотів» набирали з колишніх учасників війни з Україною на Донбасі.

Зазначається, що частину техніки вартістю в 27 мільйонів рублів вилучили; ще частина була викрадена співробітниками ФСБ та їх добровільними помічниками.

В ході розслідування співробітникам ФСБ вдалося вийти на відомості про можливе відмивання в цій схемі грошей з викрадених хакерами банківських карт. За розрахунками журналістів, йдеться про мільйони доларів.

Коли в жовтні 2017 року в розробку співробітників ФСБ за участю «єнотів» потрапив певний чоловік, який «займається протиправною діяльністю, пов'язаною з фінансами та отриманням шахрайським способом великих сум грошей», проти самих оперативників почалася внутрішня перевірка. Вони припинили всі контакти з ЕНОТ.

Члени ЕНОТ, які залишилися без покровителів, потрапили в розробку співробітників Управління із захисту конституційного ладу ФСБ. Двоє учасників організації були затримані.

За півтора року на підставі свідчень затриманих справа розрослась до 11 підозрюваних у створенні банди і злочинної спільноти під керівництвом оперативників ФСБ. При цьому справа про контрабанду смартфонів і можливе відмивання хакерських грошей закінчилась невеликими штрафами і поверненням вилученого майна.

Проте, для заарештованих в жовтні 2019 року за підозрою в керівництві злочинним угруповання співробітників ФСБ ситуація незабаром теж стала змінюватися на краще — їх відпустили, попри наявність справи за статтею КК, що передбачає покарання до 20 років позбавлення волі.

У підсумку в СІЗО з тяжкими обвинуваченнями залишилися тільки прихильники "Новоросії", які допомагали співробітникам ФСБ, і боєць спецназу ГРУ, що супроводжував «єнотів» на Донбасі.