Вікіпедію в РФ можуть заборонити / фото ua.depositphotos.com

У Росії потрібно заборонити "Вікіпедію". З такою ініціативою на прес-конференції виступив голова Ради з прав людини в РФ Валерій Фадєєв.

"На мою думку, Вікіпедію треба закрити. Багато в чому вона зручна, але там багато спотворень, коли мова йде про політику, історію. Треба якомога швидше створити їй альтернативу і закрити Вікіпедію. Це ідеологічний, політизований продукт", - заявив він.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи для ЗМІ цю ідею, висловився в цілому схвально, але заявив про необхідність створити для Росії свій аналог.

Відео дня

"Ми знаємо, що у Вікіпедії дуже багато спотворень, дуже багато неправди, дуже багато помилок історичних, фактологічних. Тому, звичайно, створювати аналог потрібно обов'язково", - заявив він.

Слід зазначити, що в серпні минулого року в Росії вже запустили власний аналог "Вікіпедії" - "Руніверсаліс". У ній як найважливіші вказані статті під назвою "СВО Росії на Україні", "Герої СВО", "Воєнні злочини ЗСУ", "Провокація в Бучі" тощо. У них інформація про війну в Україні подається у викладі російської пропаганди.

Цензура в Росії

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну російський парламент ухвалив спеціальні закони, що забороняють засуджувати цю війну та загалом критикувати російську армію та її дії. У березні покарання за незгоду з агресією проти України додатково посилили.

Також незабаром після нападу на Україну російська влада вирішила заблокувати популярні західні соцмережі – Facebook та Instagram. Їх звинуватили в поширенні неправдивих відомостей про війну.

Згідно з деякими даними, зараз в Росії активно готуються до того, щоб заблокувати YouTube. Зараз соцмережа "Вконтакте" будує власну апаратну інфраструктуру, яка дасть змогу цій соцмережі взяти на себе функції YouTube після його блокування.

Вас також можуть зацікавити новини: