Youtube в Росії, ймовірно, доживає останні місяці / ua.depositphotos.com

Російська компанія VK, що володіє соціальною мережею "Вконтакте", почала активно розширювати апаратну інфраструктуру для швидкого перекачування відеоконтенту. Це, ймовірно, є підготовкою до блокування Youtube на території Росії, функції якого візьме на себе зазначена соцмережа, пише Forbes.

Про розгортання мережі CDN-серверів для VK журналістам розповіли відразу кілька джерел і згодом підтвердили в самій компанії.

"VK домовляється з великими операторами про встановлення кешуючих серверів на їх мережах, щоб прискорити завантаження відеоконтенту у користувачів", – пише видання.

Відео дня

Відзначається, що, встановлюючи свої CDN-сервера у провайдерів, соцмережа тим самим фактично повторює принципи облаштування інфраструктури корпорації Google, яка володіє відеохостингом Youtube.

"Експерти вважають, що своя CDN ("мережа доставки контенту) дозволить VK підготуватися до стрибка трафіку в разі відключення YouTube. Крім того, VK зараз активно переманює блогерів з YouTube", – пише видання. 

Блокування соцмереж в Росії

На початку повномасштабного вторгнення в Україну російська влада вирішила заблокувати роботу західних соцмереж на своїй території. Зокрема під удар потрапили Instagram і Facebook. Російській владі не сподобалося, що в цих соцмережах поширюють правду про війну в Україні.

На окупованих територіях України росіяни пішли ще далі і заблокували сервіси Google. Це відразу ж створило купу проблем, оскільки ці сервіси глибоко інтегровані в архітектуру сучасного інтернету.

В навколовладних колах Росії періодично звучать заклики заблокувати також і Youtube, який досі не чіпали, оскільки він дуже популярний серед росіян на відміну від досить нішевих Instagram і Facebook.

Вас також можуть зацікавити новини: