Вагнерівці тепер під захистом закону в РФ / фото Міноборони РФ

Державна дума Росії ухвалила поправки в свій закон про "дискредитацію" російської армії, розширивши його дію на всіх окупантів, а не тільки солдатів регулярної армії. Про це повідомляє прес-служба Держдуми.

Згідно з новими правилами, тепер норма про покарання "за публічні дії, спрямовані на дискредитацію ЗС РФ" буде поширюватися на "добровольчі формування, організації або фізичних осіб, які сприяють у виконанні завдань, покладених на Збройні Сили".

Оскільки в Росії конституцією заборонені приватні військові компанії, російські офіційні органи називають пригожинську "Групу Вагнера" саме "добровольчим формуванням".

Відео дня

Крім того, додатково посилені власне покарання за цей вид "злочину". Тепер за "фейки" про російських солдатів і найманців росіянами загрожує до 5 років в'язниці, замість колишніх 3. При повторному порушенні цієї норми росіян можуть посадити вже на строк до 7 років. За обтяжуючих обставин - до 15 років.

Російське законодавство також передбачає окремо штрафи за "дискредитацію" російської армії і "добровольців". Такі дії тепер обійдуться росіянам в суму до 50 тисяч рублів для громадян і до 500 тисяч рублів для юридичних осіб.

Уточнюється, що на перший раз до росіян застосовують саме адміністративне покарання зі штрафом, а при повторному порушенні протягом року – кримінальне.

Боротьба з інакомисленням в Росії

Російська Держдума готує нові поправки до законодавства, які дозволять позбавляти росіян громадянства за "дискредитацію" Збройних сил РФ. Відбирати паспорт будуть у тих, хто пройшов процедуру отримання громадянства, а не був народжений в російському громадянстві.

Самі росіяни, схоже, не проти посилення репресій і активно цьому сприяють. За інформацією видання The Moscow Times, останнім часом в Росії різко збільшилася кількість справ, пов'язаних з "дискредитацією" армії, відкритих на основі доносів.

Прикладом такого доносу є недавній випадок в Москві. Там 30-річна жінка написала в поліцію заяву на 8-річну однокласницю своєї дочки. Дитину звинувачують у русофобській позиції.

Вас також можуть зацікавити новини: