Євген Дикий спрогнозував перспективи мобілізації в Росії / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Якби Росія мобілізувала ще три мільйони солдатів, це означало б кінець існуванню України. Але країна-агресор просто не здатна провести мобілізацію такого масштабу, заявив в коментарі "Телеграфу" військовий оглядач Євген Дикий.

Він зауважив, що з формальної точки зору Кремлю не потрібно вигадувати жодних додаткових причин для запуску мобілізації, адже наказ про "часткову мобілізацію" 2022 року не був скасований і діє досі – просто через "вибори" був призупинений примусовий набір рекрутів. 

Дикий зауважив, що в теорії Кремль має величезний мобілізаційний резерв "під рукою", але мобілізувати мільйони людей одночасно Росія просто не зможе. Це показала попередня хвиля "часткової мобілізації", коли Кремль намагався призвати на війну близько 450 тисяч осіб. 

Відео дня

"В результаті система колапсувала: новобранців доводилось відправляти на фронт без базової підготовки і злагодження, у більшості з них не було найнеобхіднішої амуніції, а у командування – місця для базування: "мобіків" розміщували у наметах серед лісу", – нагадав Дикий.

За його словами, реальна пропускна здатність російської мобілізаційної системи становить 200-250 тисяч людей за цикл, який становить 4-6 місяців – від моменту роздачі повісток до прибуття солдатів на фронт.

"Втім, навіть ці темпи є дуже великою проблемою для нас, адже Україна таких можливостей не має. Причиною є не лише різниця у кількості населення, а й абсолютне ігнорування нашою цивільною владою проблеми мобілізації через страх за своє становище. Коли страх перед перемогою РФ стане сильнішим, ймовірно, процес зрушить з мертвої точки", – вважає оглядач.

Загарбницькі плани Росії: останні новини

Як писав УНІАН, напередодні російський диктатор Володимир Путін повідомив про свої наміри створити "санітарну зону" на території України, щоб убезпечити російську територію від обстрілів. Як пояснив військовий оглядач Олег Жданов, після виходу російської армії на кордони Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей Путін хоче створити уздовж них буферну зону завширшки до 150 км на контрольованих саме Україною територіях.

Втім, зовсім не факт, що Путін справді має намір зупинятися на загарбанні лише цих чотирьох областей України. На думку британського оглядача Майкла Кларка, завданням мінімум для себе Кремль бачить повну окупацію усього Причорномор’я аж до Молдови, а Лівобережжя Путін хоче відірвати від України і перетворити на окрему маріонеткову державу.

Вас також можуть зацікавити новини: