Експерт спрогнозував, що зробить Путін після перемоги на виборах / скріншот з відео

Військовий експерт Петро Черник вважає цілком ймовірним, що після президентських "виборів" у РФ почнуть массову мобілізацію, що стане серйозним викликом для України.

Про це сказав в ефірі телемарафону, коментуючи можливості росіян щодо мобілізації та забезпечення війська всім необхідним.

"Чи противник має людський потенціал – однозначно, що так. Вони постійно декларують свій мобілізаційний резсурс від 1,5 млн до 3 млн людей. А експерти вважають, що в них є всі 7 млн… І нагадаю, там завжди була призовна компонента. Тобто користуватися кулеметом Калашникова вміють практично всі дорослі чоловіки. Чи може Путін вдатися до ідеології "вставай, страна огромная" - цілком. І це на справді серйозний виклик для нас. Треба серйозно укріплювати як наші кордони, так  усе, що по лінії боєзіткнень", - зазначив Черник. 

Відео дня

Щодо того, чи Росія здатна забезпечити зброєю велику чисельність мобілізованих, експерт нагадав, що лише кулеметів Калашникова "імперія" виготовила більше, ніж 100 млн. 

"Звичайно, 100 млн на складах немає, але кілька мільйонів є точно. А ще зброю другої світової війний дістануть зі складів, наприклад ППШ. Її сукупно виготовлено 8 млн. Снарядні і патронні заводи завантажені, виробництво вибухівки підняли до 30%", - підкреслив Черник. 

Експерт також прокоменутвав цитату "окриленого" результатами псевдовиборів Путіна щодо повномасштабного конфлікту між Росією і НАТО "Я думаю, все можливо в сучасному світі".

Черник вважає, що після "переобрання" диктатор посилить риторику погроз на адресу країн НАТО.

"Путін обрав стратегію обкладеної фортеці. Інших варіантів у нього немає. Але розуміємо, що на цю хвилину, у першу чергу, це для вланосго населення, це виключно пропагандиський момент. Друга армія світу не може впоратися з 18-ю, то як їм побороти найпотужніший і найсильніший блок, який взагалі коли небудь існував на планеті Земля, - важко уявити. Разом з тим, від божевільних можна чекати чого завгодно. Чи умовно вони можуть взятися рубати той Сувальський коридор – всяке може статися", - зазначив він. 

Вибори в Росії - останні новини

Як повідомляв УНІАН, президентські вибори в Росії відбувалися три дні: 15-17 березня. Крім звичайного голосування на виборчих дільницях, росіяни могли проголосувати через портал електронних держпослуг, що російські опозиціонери майже одноголосно вважають одним з основних інструментів для фальсифікації підсумкових результатів.

Крім того, голосування проводили й на окупованих територіях України - у Криму і на тих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей, які наразі контролює російська армія.

За даними Центральної виборчої комісії РФ, після опрацювання 98,7% протоколів Путін набирає 87,31%.

У лютому представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що в Росії триває рекрутингова компанія, але план мобілізаційних заходів уже значно відстає від графіку. За його словами, без нової хвилі публічної мобілізації після "виборів" Путіна російському режиму обійтися буде важко, тобто навряд чи там зможуть уникнути додаткових мобілізаційних заходів. Представник ГУР зазначив, що при цьому кремлівський режим буде змушений обирати між загрозою внутрішньої дестабілізації та репресіями.

Тема Сувальського коридору обговрювалась в НАТО. Якщо Росія захопить Сувальський коридор, то країни Балтії будуть відрізані від союзників із Альянсу на суші. Експерти закликають НАТО тренувати оборону ключового відрізка території завширшки 65 км. Сувалкщина — невеликий історичний регіон, розташований навколо міста Сувалки на північному сході Польщі біля кордону з Литвою.

Як відомо, війська НАТО розробили план навчань за сценарієм про програш ЗСУ у війні з РФ. Згідно з навчальним сценарієм, вже у травні 2025 року Альянс буде змушений запобігати нападу РФ на Сувальський коридор.

Вас також можуть зацікавити новини: