"Кухар Путіна" побував у Кремлі, але вже не як кухар / REUTERS

Євген Пригожин покликав на зустріч з Володимиром Путіним все керівництво "Групи Вагнера", щоб розділити з ними відповідальність за досягнуті домовленості і не виглядати зрадником в очах своїх підлеглих. Таку думку висловив колишній спічрайтер Кремля Аббас Галлямов в авторській колонці для проекту "Можемо пояснити".

За його словами, для Путіна зустріч не з одним Пригожиним, а з "цілим натовпом приведених ним командирів "Вагнера"" була дуже незручним форматом. Будь Пригожин один, його було б легше умовити на що-небудь, але в компанії соратників люди "набагато менш поступливими стають", вважає Галлямов.

"Чому Путін погодився на подібний формат? Можливо, це була обов'язкова умова кухаря. Мовляв, або натовпом приїдемо, або взагалі ніхто не прийде. Сила "вагнерівців" в згуртуванні, і Пригожин це розуміє", – зазначив експерт.

Відео дня

Також Галлямов висловив думку, що Пригожин побоювався, що в середовищі його підлеглих можуть виникнути підозри "що він їх зливає". 

"Він хотів розділити відповідальність за прийняті рішення на всіх. Напевно розумів, що останні можуть виявитися дуже непростими", – зазначив він. 

Галлямов також висловив припущення, що Путін озвучив нечувані суми виплат "Вагнеру" не для того, щоб вразити пересічних росіян, а щоб продемонструвати "вагнерівцям", хто їх справжній спонсор.

Зустріч Путіна і Пригожина в Кремлі

Після швидкоплинного заколоту вагнерівців 24 червня сам Євген Пригожин "пропав з радарів" на деякий час. 29 червня спікер Кремля Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання журналістів, заявив, що владі невідомо, де зараз перебуває Пригожин.

Проте вже 10 липня той же Пєсков як ні в чому не бувало зізнався, що Путін зустрічався з Пригожиним 29 червня – в той самий день, коли Пєсков брехав, що не знає про місцезнаходження ватажка вагнерівців. Причому, як з'ясувалося, разом з Пригожиним на зустріч з Путіним прийшли і топ-командири "ПВК Вагнер".

Вас також можуть зацікавити новини: