Пригожин створив ПВК Вагнер не за своєю ініціативою / фото t.me/orchestra_w

Так звана "ПВК Вагнер" була спеціально створена для вирішення завдань з окупації сходу України, а її єдиним справжнім власником був президент РФ Володимир Путін. Про це в інтерв'ю ведучій Раміні Есхказай розповів колишній учасник "Вагнера" Марат Габідуллін.

"Головним власником і єдиним володарем цієї структури був президент країни. Саме від нього надходили всі вказівки", - заявив екс-найманець.

За його словами, "Група Вагнера" стала результатом співпраці Міністерства оборони РФ і Євгена Пригожина, який згодом перетягнув на себе кураторство проектом.

Відео дня

При цьому, Міноборони РФ надавало компанії відповідну територію, полігон, забезпечувало найманців зброєю, обмундируванням, технікою, боєприпасами.

"Міністерство оборони, як державний інститут, не може надати всі ці речі якомусь воєнізованому формуванню без вказівки згори. Природно, міністру оборони, усім державним структурам, які брали участь у цьому проєкті, розпорядження надходили згори", - стверджує Габідуллін.

За його словами, мета створення приватної кампанії - підтримання життєздатності проекту "Новоросія". Він стверджує, що так звані "ЛНР" і "ДНР" були надто слабкими і без допомоги російських найманців не змогли б протистояти ЗСУ.

"Ці квазідержави, адміністративні утворення "ЛНР/ДНР", просто не могли протистояти українським збройним силам навіть у тому вигляді, в якому ЗСУ на той момент перебували. Їх би просто змели, проблема була б вирішена ще на тій стадії - не були б, не існували б ці.... "народні республіки", - сказав колишній найманець.

За його словами, Кремль забезпечив на сході України створення різних військових формувань - із найманців приватної військової компанії, "козаків" і, наприклад, "ополчення", яке, насправді, складалося, в основному, з громадян Російської Федерації.

Габідуллін стверджує, що місцеві сепаратисти, навіть маючи зброю, були не в змозі протистояти ЗСУ, бо були б дуже швидко розгромлені. Ба більше, у Кремлі усвідомлювали, що призначені ними гауляйтери та їхні поплічники не в змозі втримати владу в Луганській і Донецькій областях.

"Уже тоді, 2014 року, Росія зробила в такому обмеженому масштабі інтервенцію - на територію України було введено регулярні частини, вони теж брали участь у бойових діях...", - розповів Габідуллін.

За його даними, Пригожин у формуванні "Вагнера" побачив якусь перспективу для себе, зокрема, для здійснення якихось бізнес-проектів на певних "нестабільних" територіях.

Габідуллін пояснив, що став тоді найманцем, бо також був зомбований російською пропагандою і вірив, що якийсь "націоналістичний рух" загрожує російськомовному населенню Донбасу. Чоловік поділився своїми особистими враженнями від подій, очевидцем яких став у 2015 році. Зокрема, він тоді був у своєму першому "відрядженні" на території України, у так званій "Луганській народній республіці". На той час, за його словами, вже були підписані Мінські угоди, і активні бойові дії не спостерігалися.

"Треба сказати, що за 2 місяці перебування на цій території сформувалося усвідомлення, що все це - російська пропаганда... Коли ми перебували на лінії зіткнення, бачив, що територія, яку контролюють ЗСУ, постійно зазнає нападів. Щось там весь час горіло..., а ось на нашому боці все було спокійно", - розповів екс-найманець.

Він уточнив, що російські найманці постійно переходили через лінію розмежування, здійснювали на ЗСУ нальоти, влаштовували засідки.

"Тобто, вони буквально терзали оборону українських збройних сил", - розповів Габідуллін.

Доля "Групи Вагнера"

Нагадаємо, глава Головного управління розвідки України Кирило Буданов вважає, що інформація про розпуск ПВК "Вагнер" не відповідає дійсності, а твердження про смерть ватажка групи Євгена Пригожина, який нібито загинув у РФ у серпні 2023 року, неможливо перевірити.

Кремль заперечує свою причетність і заявляє, що експертиза ДНК довела смерть Пригожина. Але його тіло ніколи не бачили на публіці.

Вас також можуть зацікавити новини: