Росіян намагаються примусити до участі в тесті російської вакцини від коронавірусу / Фото : REUTERS

У Росії співробітників бюджетних відомств і державних підприємств ставлять перед необхідністю стати «добровольцями» у вакцинації від коронавірусу. При цьому, клінічних даних про використання вакцини на людях все ще занадто мало.

Читайте такожПутін ізольований від усіх жорстким карантинним режимом - ЗМІ

Про це повідомляє видання «Проект». Так, у вересні директор школи в підмосковному Троїцьку оголосила колективу, що через місяць бригада лікарів перевірить, чи всім вчителям можна робити щеплення від коронавірусу. Після цього усі в школі "мають" зробити цей укол, підкреслила керівник.

Відео дня

Педагог, яка розповіла журналістам цю історію, вважає, що жодних вказівок зверху школа не отримувала. Директор просто "за звичкою" намагається досягти максимуму у всьому.

Однак ще в у декількох бюджетних організаціях співробітники розповіли журналістам про подібне. Як тільки з'явилася можливість зробити щеплення, керівники спробували зобов'язати їх це зробити. При цьому російська вакцина все ще проходить «постреєстраційне клінічне дослідження» після реєстрації.

Так, співробітниця Московського підприємства ЖКГ розповіла, що їх керівництво настирливо рекомендувало всім заповнити заявку на вакцинацію, a незгодних чекають наслідки. Рекомендацію прищепити співробітників отримали деякі підрозділи Московського метрополітену - за словами джерела, їх негласно попросили вакцинувати третину співробітників. При цьому формально начальство закликає співробітників просто записатися в добровольці.

Проте, тиск на співробітників нерідко нічим не закінчується. Так, в одній з московських бібліотек начальниця стала по одному викликати співробітників і розповідати, що потрібно зареєструватися на добровільну вакцинацію від COVID-19. Коли одна зі співробітниць запитала, чи можна відмовитися, Керівник їй відповіла, що  "зараз така ситуація": треба зареєструватися, щоб від співробітників "відстали" — а далі можна відмовитися. Після подальшої відмови до цієї теми більше не поверталися.

У багатьох структурах журналістів запевнили, що жодної обов'язкової вакцинації не існує: наприклад, лікарі кількох московських лікарень стверджують, що їх прищеплюють тільки за бажанням, те ж саме говорять і в холдингу ВГТРК.

Що відомо про російську вакцину від COVID-19

  • 11 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що в Росії, не дочекавшись третьої фази випробувань, зареєстрували першу вакцину від коронавірусу, а його доньці вже зробили щеплення.
  • Видання Bloomberg писало, що в Росії чиновники і олігархи раніше за інших отримали експериментальну вакцину від COVID-19. Хоча її безпека і ефективність доведена не була. 
  • У США не вірять, що Росія розробила безпечну і ефективну вакцину від COVID-19. Зокрема, головний інфекціоніст країни вказав на те, що Москва так і не закінчила всі етапи клінічних випробувань.  
  • Журнал Science зауважив, що Росія нескоро зможе користуватися своєю вакциною. Адже сама знає, що її вакцина ще не готова. Про це свідчать реєстраційні документи самого препарату, якими хвалився Путін.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я не включила зареєстровану Росією вакцину від коронавірусу в перелік тих, які знаходяться на завершальному етапі випробувань.
  • В українському МОЗ зазначили, що поки не можна сказати, чи буде Російська вакцина від COVID-19 ефективною, безпечною та придатною для масового використання, адже РФ не провела третьої фази клінічних випробувань, вкрай важливої для обґрунтування застосування препарату на людях.