У "ЛНР" вбили відмовника / фото REUTERS

Під час перебування в нелегальній в'язниці для російських відмовників  загинув військовий.

Як повідомляє ASTRA, це сталося в селищі Розсипне Донецької області, підконтрольному "ЛНР". Ресурс зафіксував першу смерть військового після перебування в нелегальній в'язниці для відмовників у цьому населеному пункті.

"Товариші по службі вбитого розповіли, що після побиття він був "весь синій", в причинах смерті - переломи ребер. Рідним заявили, що військовий загинув під обстрілом", - йдеться в повідомленні. Останній раз Михайло (ім'я змінено), який значився за військовою частиною 61899, з рідними виходив на зв'язок 1 листопада. Тоді він сказав, що його з дня на день повинні відправити на бойове завдання. Того ж дня товариші по службі розповіли родичам чоловіка про те, що його "забрала" військова поліція.

Відео дня

Як з'ясувалося через три дні, Михайло перебуває в нелегальній в'язниці, імовірно, в Зайцевому в "ЛНР".

"Зі мною вийшов на зв'язок його товариш по службі і сказав: "Мене посадили, і Міша теж тут, у нього зламана рука, ніс і він весь синій". По гарячій лінії МО повідомили: якщо їх забрала військова поліція, то вони повинні бути в Зайцевому", - розповіла ASTRA родичка відмовника.

За інформацією ресурсу, 9 листопада товаришів по службі відмовника випустили з підвалу і перевезли в російське місто Курськ. Зі слів цих солдатів, в той момент Михайло залишався у в'язниці. Вони підтвердили, що той сильно побитий, у нього зламаний ніс.

Всі наступні дні рідні зверталися до відповідних структур РФ і військової частини, де їх запевняли, мовляв, військовий "виконує бойові завдання".

Про загибель солдата його близькі дізналися, через більш ніж тиждень. Згідно з офіційним повідомленням, саме 9 листопада він в результаті артилерійського обстрілу нібито отримав поранення, від якого помер 13 листопада. Причини смерті: "Тупа поєднана травма грудної клітки і живота з множинними переломами ребер і ушкодженнями внутрішніх органів" і "травматичний шок". У свідоцтві про смерть вказано місце загибелі - село Розсипне.

Як зазначається, нелегальний підвал у Розсипному знаходиться за 15 км від іншого відомого табору для відмовників - у Зайцевому Луганської області. За даними ASTRA, військових часто перевозять із Зайцевого в Розсипне і назад.

Наприклад, в Розсипному ув'язнені сидять, сплять на дошках або прямо на бетоні. Замість туалету використовують пластикові пляшки, а для освітлення - ліхтарі. Підвали діють нелегально.

ASTRA

Хто воює в окупантів

Колишніх ув'язнених, які підписали на півроку контракт з міноборони РФ, примушують його продовжити. Частину з них відвезли в нелегальний підвал для відмовників у Зайцевому в так званій "ЛНР". За словами матері одного з екс-ув'язнених, її син, відбуваючи покарання в одній з колоній Воронезької області, підписав контракт на півроку ще на початку травня і воював у складі "Шторму Z". З вересня від нього погрозами вимагають продовжити контракт. За словами жінки, спочатку у відділенні було 42 людини. З них двоє загинули, ще 28 отримали поранення. Решту командир полку Юрій Ілларіонов відправив на відпочинок, а насправді їх звинуватили в дезертирстві і відвезли до військової в'язниці в Зайцевому.

Вас також можуть зацікавити новини: