Колишніх зеків силою змушують продовжити контракт з Міноборони РФ / фото ua.depositphotos.com

У Росії колишніх ув'язнених, які підписали на півроку контракт з Міноборони РФ, погрозами змушують його продовжити. Частину з них відвезли в нелегальний підвал для відмовників у Зайцевому в так званій "ЛНР."

За словами матері одного з екс-ув'язнених, її син, відбуваючи покарання в одній з колоній Воронезької області, підписав контракт на півроку ще на початку травня і воював у складі "Шторму Z". З вересня від нього і від інших військовослужбовців погрозами вимагають продовжити контракт, пише ASTRA.

"У відділенні їх було спочатку 42 людини. Двоє з них стали двохсотими, ще 28 осіб отримали поранення. Тих, що залишилися напередодні командир полку Юрій Ілларіонов відправив на відпочинок. Однак насправді їх звинуватили в самовільному залишенні позицій і відвезли до військової в'язниці в Зайцеве. Зараз зв'язку з ними немає", - розповіла співрозмовниця видання.

Відео дня

Ще одному військовослужбовцю вдалося зв'язатися з рідними. Він сказав, що їм пропонують два варіанти: або підписати контракт і перейти в інший підрозділ прямо зараз, або залишатися в Зайцевому і "чекати, що з вами буде далі".

Цивільна дружина колишнього ув'язненого, який в колонії уклав контракт і тепер служить в в/ч 61899 в 27ОМСБр розповіла, що її чоловіка також змушують продовжити контракт ще на рік.

"Зі слів чоловіка, їх поставили перед фактом - або продовжувати контракт, або кинуть в Зайцеве, а може... в спину свої [підстрелять]. Колишніх ув'язнених там взагалі за людей не рахують, їм не платять бойові. У червні він отримав важке поранення в область серця, але йому так і не видали довідку, щоб він міг отримати виплати", - розповіла жінка. 

Родичі екс-ув'язнених вже звернулися в Адміністрацію президента РФ, військову прокуратуру і в СК, проте відповідей звідти поки не отримали.

Мобілізація в РФ - деталі

Триває "тіньова" мобілізація у Росії 2023, мова йде про десятки тисяч людей на місяць. Російська влада зараз утрималися від нової публічної хвилі масової мобілізації, зокрема, через те, що бояться певного громадського обурення, розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Вас також можуть зацікавити новини: