Оточення Путіна продовжить агресію проти України - прогноз / фото REUTERS

Смерть Путіна не змінить ситуацію в Росії й не зупинить її агресію проти України, оскільки після цього йому на зміну прийдуть нові "путіни".

Таку думку висловив "Апострофу" американський історик-дослідник сучасної Росії, доктор історичних наук Юрій Фельштинський.

У якості прикладу він навів скандальні заяви соратника Путіна Дмитра Мєдвєдєва про "ненависть до всього світу".

Відео дня

"Навіть якщо піде Путін, там є Патрушев, там є Медведєв, який, як ми вже побачили, не кращий. Там підготовлено цілу когорту людей, які Путіна замінять. Нічого не зміниться", - впевнений історик.

Фельштинський також зазначив, що не бачить у Росії сил, здатних здійснити переворот.

"Я бачу ймовірність того, що якісь люди спробують прибрати Путіна та забрати його місце, але, повторюю, не через те, що треба зупиняти війну в Україні та розгортати зовнішньополітичний курс російської держави в якийсь інший бік. Я не думаю, що є опозиція серед керівників, я не думаю, що є люди, які не погоджуються з курсом Путіна", - каже він.

На думку історика, за 20 років при владі Путін привів у владу лише тих людей, які з ним абсолютно погоджуються.

"Це причина, через яку ми не бачимо ні перебіжчиків, ні людей, які йдуть у відставку - хай навіть за станом здоров'я, не обов'язково публічно. Нема цих людей. Ось Чубайс є єдиний перебіжчик, і ось Юмашев подав у відставку. Дві людини. Але це не той якісний рівень невдоволення опозиції, який може призвести до зміни керівного складу, а головне зміни політики. Умовно кажучи, мало того, щоб Путін пішов чи його прибрали, чи він помер. Потрібно, щоб Росія визнала кордони 2013 року та заявила про те, що вона виплатить репарації за завдану Україні шкоду", - додав він.

Наостанок історик висловив переконання в поразці Росії у війні проти України.

"Ви знаєте, Росія заслуговує на такого ж лідера, якого заслуговувала Німеччина після поразки в 1945 році. І якщо Росія цю поразку зазнає в нинішній війні, а я впевнений, що вона її зазнає, це тільки питання часу і ціни, то, звичайно, у Росії буде шанс, як у Німеччини в 1945 році, стати нормальною країною і мати нормальних керівників на чолі держави. Хто саме цією людиною буде, я не буду зараз гадати. Хоча є багато прізвищ на слуху і кожен із цих людей може стати для Росії нормальним президентом", - зазначив Фельштинський.

Як повідомляв УНІАН, очільник МЗС Латвії в День Росії побажав окупантам поразки у війні з Україною.