У Кремлі – розкол / Колаж УНІАН

Кремлівські еліти можуть перейти від обурення до конкретних дій, якщо Путін програє Україні на полі бою.

Як розповів в ефірі Юлії Латиніної публіцист і історик Валерій Соловей, в даний час оточення Путіна ще сподівається, що Росії вдасться якимось чином вибратися з ганебного становища у війні.

Але, за словами Солов'я, все змінитися в разі ще одного успішного українського наступу, якщо Путін втратить Мелітополь, що зв'язує РФ з Кримом.

Процес може запуститися вже наприкінці цієї зими – на початку весни, зазначає історик.

Разом з тим Соловей відзначив два ключові чинники розколу путінських еліт: "Буде два ключові чинники – військова поразка або наказ Путіна щодо використання тактичної ядерної зброї".

Також як контрзахід Путін може піти на оголошення другої хвилі мобілізації і введення по всій РФ або на її більшій частині (включно з Москвою) воєнного стану.

"Військова поразка допускається вже вищим військово-політичним керівництвом. Тоді ситуація в елітах почне змінюватися досить швидко. Не настрої – перехід настроїв до дій. Ось тоді буде дано імпульс до якихось конкретних дій", – вважає Соловей.

Ядерні погрози Кремля

Виступаючи перед радою з прав людини 7 грудня, Путін заявив, що "загроза ядерної війни наростає". При цьому він також уточнив, що Росія не використовує ядерну зброю першою.

"Росія не застосує ядерну зброю першою, але якщо не застосує першою, то, значить, і другою не застосує", – сказав він.

Ескалаційну риторику Москва почала у вересні 2022 року – після розгрому ЗС РФ під Харковом. Тоді Росія стверджувала, що взяла під "ядерну парасольку" і окуповані частини України, в тому числі Херсонську область, частину якої в листопаді вже звільнили ЗСУ.

Після цього США попередили Москву про наслідки застосування в Україні ядерної зброї.

У листопаді у НАТО відзначили, що ризик ядерної війни "залишається низьким", хоча росіяни поводяться "безвідповідально". А вже в грудні "ядерні" бази – аеродроми стратегічної авіації РФ – були уражені невідомими безпілотниками, що продемонструвало Заходу вразливість ядерних сил РФ.  

Вас також можуть зацікавити новини: