REUTERS

Популяції бурих ведмедів та інших великих хижаків Європи утримуються на стабільному рівні або навіть зростають, причому по всьому континенту. Таким чином, за останні десятиліття хижаки навчилися співіснувати з людьми на досить щільно заселених територіях. Дослідження на цю тему опубліковано в журналі Science, передає Lenta.ru.

Гійом Шапрон (Guillaume Chapron) і його колеги з'ясували, що на третині території Європи мешкають великі хижаки - бурі ведмеді, рисі, вовки й росомахи. В цілому в Європі знайшли кілька великих (і стабільних) популяцій (тисячі особин), безліч середніх і зростаючих популяцій (сотні особин) і всього кілька популяцій хижаків, що скорочуються (кілька десятків особин). Вчені відзначають, що всі великі й середні популяції за останні роки показали стійке зростання. Одних вовків у Європі вдвічі більше, ніж на території США (не враховуючи Аляски): 12 тисяч і 5,5 тисячі особин відповідно. Хоча Сполучені Штати відчутно більше за територією й менш щільно заселені.

Читайте такожУ США помер останній самець північного білого носорога

Відео дня

Виявилося, що великі хижаки здатні повертатися на території, де живуть люди, і виживають навіть у густонаселених районах, поблизу великих міст. Звірі навчилися виживати серед ферм і доріг.

Причинами такого відродження хижаків автори називають: зміну ставлення людини до вовків і ведмедів (їх більше не вважають ворогами й такими, що підлягають відстрілу), політичну стабільність на континенті й єдину законодавчу базу в галузі охорони навколишнього середовища. Останній фактор допоміг вченим і представникам влади працювати над захистом тварин, не звертаючи увагу на кордони.

«Ми - не перші, хто продемонстрував здатність великих хижаків співіснувати з людьми. Але наші результати показали, що принцип поділу території між людиною і хижаками став діяти в масштабах континенту», - підкреслив Шапрон.