Вчені усунули генетичну хворобу у миші / pixabay.com

Редагування генів для виправлення помилок в ДНК ембріонів людей стало ближчим на один крок, оскільки вчені довели, що це цілком можливо.

Американські дослідники змогли усунути з генетичного коду миші вроджені хвороби ще до того, як гризун народився, пише The Guardian.

Читайте такожУ Британії визнали допустимою генетичну модифікацію дітей

Відео дня

В процесі був використаний інструмент генного редагування, відомий як Crispr-Cas9. З його допомогою вони виправили ген, який би спричинив відмову печінки у миші. Таким чином, тварина померла б при народженні. Цей підхід генного редагування добре показав себе під час експериментів, коли чинник хвороби вилучали з ДНК піддослідних гризунів, які вже народилися. Але це вперше дослідникам вдалося зробити це на етапі ембріона.

Втім, вчені наголошують, що знадобиться ще багато часу і роботи, перш ніж цей метод можна буде застосувати для лікування людей.

«Це дуже концептуальне дослідження. Воно одне з перших. І потрібно провести ще багато досліджень на мишах і великих тваринах, перш ніж взагалі ми задумаємося про клінічні випробування», - пояснив доктор педіатр і хірург Вільям Перантеу з Педіатричної клініки Філадельфії, який очолює дослідження генного редагування.

Читайте такожВчені знайшли більше тисячі генетичних мутацій, які впливають на рівень освіти

Він також пояснив, що навіть якщо справа дійде до клінічного застосування, метод навряд чи можна буде використати для усунення більшості генетичних розладів у людей. Адже на даному етапі генетичне редагування працює лише у тих випадках, коли йдеться про смерть плоду після народження через генетичне відхилення.