Друзі у Facebook часто ніякі не друзі / shopcatalog.com

В світі Гаррі Поттера навіть той, хто за мить від смерті, може отримати вічне життя, якщо вип’є кров єдинорога. Але таке виживання має кошмарну ціну.

«Це буде напівжиття, прокляте життя з того моменту, як губи вперше доторкнуться до крові», - застеріг Поттера кентавр Фіренц.

Facebook – це кров єдинорога, до якої доторкнулися метафоричні уста відносин між мільярдами людей, пише The Atlantic. Останнім часом соціальна мережа намагається поглинути кожен вимір існування, до якого її загребущі руки тривалий час не могли дотягнутися: торгівля, побачення тощо. Але її ключова роль лишається незмінною. Facebook лишається цифровою картотекою всіх, кого ви знаєте, всього, що ці люди розміщували на своїх сторінках. Ваших так званих «друзів».

Відео дня

Читайте такожВидалення сторінки в Facebook зробило людей щасливішими - дослідження

Деякі з них і справді друзі, звісно ж. А деякі – це учасники дитячих спортивних команд, до яких ви належали багато років тому, забуті однокласники чи далекі родичі, з якими ви ніколи не бачилися, але знайшли один одного в інтернеті. І це ті відносини, які найбільше страждають від «прокляття крові єдинорога». Вони живуть напівжиттям довше, ніж визначено природними процесами, стоячи за мить до небуття у павутині лайків, запрошень у багаторівневі маркетингові групи і стрічки новин з фотографіями чужих дітей, до яких насправді немає діла. Facebook сам розробив купу способів нагадувати про слабкі контакти. Він пропонує додати в друзі людей, відібраних за певним алгоритмом, і показує відео з «річниці дружби», тобто дня, коли два користувачі «підтвердили» один одного.

Соціальній мережі вчора виповнилося 15 років. І серед цілої гори ефектів, які вона справила на людське соціальне життя, один має найбільшу вагу. Facebook  - це місце, де «дружба» буквально ніколи не вмирає. Сайт створив цілу нову категорію відносин, яка ніколи не існувала і не могла існувати в людській історії. Це так звана «рудиментарна дружба».  Це ті відносини, з яких ви виросли, які за нормальних умов просто зникли б з вашого життя. Але завдяки Facebook вони все ще нагадують про себе.

Доступ до цієї розгалуженої мережі людей, з якими колись випало познайомитися, може бути приємним. Адже це може стати унікальним каталогом спогадів. А може бути і надокучливим, якщо ці спогади будуть зіпсовані набридливими повідомленнями старих знайомих. Сайт може бути й корисним, якщо потрібно провести опитування серед великої кількості людей і швидко. Але у всякому разі все це дуже незвично.

Читайте такожЦукерберг визнав провину Facebook у витоку персональних даних користувачів

Цілком справедливо можна зауважити, що старші сторінки на Facebook більше «заражені» рудиментарною дружбою, ніж новіші. Адже у їхніх користувачів було більше часу на додавання контактів. Однак, і ті, хто зареєструвався відносно недавно, можуть теж відчути феномен. За 15 років існування Facebook настільки закріпився у соціальному житті, що люди насправді і не дружать з тисячами тих, кого додали в категорію друзів на сайті. Вчені стверджують, що вони б не змогли це зробити, навіть якби спробували, через фізіологічні обмеження.

Антрополог Робін Данбар з Оксфордського університету, став одним з найбільших адвокатів теорії про існування таких природніх меж. Він вважає, що людина може підтримувати дружбу максимум зі 150 іншими людьми. Власне, цей бар’єр відомий як «число Данбара». Існують різні такі числа для різних рівнів близькості, які можна також назвати колами спілкування. Найближче з них обмежується лише 5 контактами. Це найбільш близькі і відкриті стосунки. Далі йде коло з 15 хороших друзів і 50 «в принципі дружніх» людей. Максимальне ж число контактів – 500. Вчені стверджують, що людський мозок просто не здатен пам’ятати про більше. Загалом, 1500 – це абсолютний межа здатності людей пов’язувати імена з обличчями.

Тим часом, дані PeW за 2014 рік (і це поки найсвіжіші дані) вказують на те, що в середньому користувачі Facebook мають 338 підтверджених друзів. Половина користувачів мають більше 200 контактів. При цьому у молодшого покоління показник зазвичай вищий, ніж у старших. Але знайти сторінку на Facebook, у якої було б понад 2 тисячі друзів, зовсім неважко. Багато людей у соціальній мережі виходять далеко за межі числа Данбара.

Читайте такожНауковці встановили вік, в якому люди найчастіше поширюють фейки

Деякі спостерігачі роками висловлювали занепокоєння, що великі мережі контактів на Facebook призведуть до того, що люди будуть надто тонко розпорошувати свої когнітивні ресурси, роздаючи свої «лайки» випадковим знайомим замість того, щоб приділити більше уваги своїм найближчим відносинам. Наразі не можна сказати напевне, чи втілюється такий сценарій. Facebook дуже неохоче ділиться даними. Але не виключено, що люди здебільшого ігнорують звістки від найслабших своїх контактів, зосереджуючись лише на обраних. Однак, на думку професора з взаємодії людей і машин Роберта Краута, користувачі все одно дуже непропорційно підтримують зв’язок навіть зі своїми найближчими зв’язками.