На думку Мітіо Каку, людство скоро зможе колонізувати Марс / @elonmusk

Деякі з технологічних прогнозів відомого фізика і футуриста Мітіо Каку вже здійснилися. Однак, у своїй новій книзі «Майбутнє людства: тераформування Марса, міжзоряні подорожі, безсмертя і наша доля за межами Землі» він окреслив свої нові погляди на подальший розвиток земної цивілізації.

В ній він описав, як людство може вирватися із «кайданів» Землі й продовжити існування впродовж мільйонів років, пише CBC.

Читайте такожКолонізація галактики може зайняти менше мільйона років

Відео дня

Видання наводить кілька нових прогнозів, здійснити які, на думку Каку, у людства є всі шанси. Перш за все, на думку фізика, середовище на Марсі можна змінити й зробити його придатним для життя.

«Перш за все, ми повинні викопати кригу. На Марсі її досить багато. Крига чудово підходить для видобутку питної води. Можна розщеплювати її на водень для ракетного пального і кисень для дихання. Тому перше, що поселенці повинні зробити – це заснувати шахтарську колонію, яка буде добувати кригу. Після цього можна запровадити аграрне виробництво», - переконаний вчений.

На його думку, генетично модифіковані водорості й зернові культури можуть рости навіть під марсіанською атмосферою, яка складається здебільшого з вуглекислого газу. Тож аграрна промисловість на Марсі може бути самодостатньою.

Потім, на його думку, потрібно буде розтопити кригу на полюсах Марсу для життєзабезпечення населення. Це можна зробити за допомогою супутників на орбіті сусідньої планети, які скерують сонячне проміння в потрібні місця.

Читайте такожВчені знайшли стародавні річки на Марсі

«На Марсі багато води, але вона лежить у формі криги на полюсах. Чому б не розтопити крижані полюси за допомогою сонячних супутників, щоб річки, озера й океани знову почали текти по поверхні Марсу? Три мільярди років тому на Марсі був океан завбільшки з територію США», - наголошує Каку.

Окрім колонізації сусідньої планети, на його думку, людство може нарешті долетіти до найближчих зірок. І для цього не обов’язково буде чекати мільйони років, поки традиційні космічні апарати долетять до них. Вистачить і швидких космічних кораблів завбільшки з поштову марку.

«Мій колега Стівен Хокінг вже переконав деяких мільярдерів Кремнієвої долини вкласти 100 мільйонів доларів у проект із запуску комп’ютерних чіпів до найближчої зірки. Ми говоримо про те, щоб збудувати комп’ютерний чіп, наповнений сенсорами, і розмістити його на спеціальному парашуті, а потім «подути» на цей парашут за допомогою лазерного проміння потужністю 100 мільярдів ват. Так парашут розвине швидкість, яка буде дорівнювати 20% швидкості світла. Бінго, за 20 років космічний корабель завбільшки з поштову марку зможе дійсно долетіти до сусідніх зірок», - пояснив вчений.

Читайте такожКолонізація інших планет може спричинити війну на Землі

На його думку, оскільки у проекту вже є певне фінансування, тестування прототипів такого крихітного космічного апарату повинно початися в межах наступного десятиліття.

Коли ж Всесвіт стане надто холодним для життя, наш вид, на думку Каку, повинен покинути його і переселитися в новий молодий світ.

«Особисто я переконаний, що через трильйони років, коли наш Всесвіт стане надто холодним, нам потрібно буде покинути його. На той час ми вже опануємо те, що називається Планковою енергією. Планкова енергія – це енергія великого вибуху, енергія чорних дір, енергія, від якої космос як такий стає нестабільним. Всі знають, що якщо нагрівати воду, рано чи пізно вона стане нестабільною і почне кипіти. З космосом та ж ситуація, якщо його нагріти на трильйони градусів. Коли він нагрівається, виникають теплі бульбашки – молоді Всесвіти. Гадаю, коли через трильйони років наш Всесвіт стане надто холодним для людства, ми будемо змушені полишити його або «приготувати» собі новий, або перестрибнути в готовий», - сказав футуролог.