В Україні вже було зафіксовано кілька кібератак на державному рівні / metronews.ru

Міжнародний розробник антивірусного програмного забезпечення – словацька компанія ESET попереджає про виявлені вразливості у пристроях інтернету речей, які можуть бути використані кіберзлочинцями для зараження системи та викрадення даних жертв.

Про це повідомляється на сайті компанії.

«У більшості випадків пристрої інтернету речей мають уразливості, які можуть використовувати для зараження системи та викрадення даних жертви. Зокрема, у минулому році було виявлено масштабну операцію для прихованого видобутку криптовалют з використанням домашніх роутерів», – йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожМіжнародна IT-компанія попереджує про низьку шпигунських атак на урядові та дипломатичні установи Східної ЄвропиЗа даними ІТ-спеціалістів ESET, метою зловмисників можуть стати «розумні» лічильники, які використовуються для точного контролю спожитої електроенергії, газу та води. У разі зараження пристроїв кіберзлочинці можуть отримати доступ до систем приладів і керувати ними.

Крім того, за даними компанії ESET, під прицілом хакерів можуть виявитися технології «розумного» міста, які передбачають широке використання інформаційно-телекомунікаційних технологій для управління електропостачанням, комунальними послугами та транспортною інфраструктурою, а також дозволяють економити витрати, скорочувати шкідливий вплив на навколишнє середовище і т. д.

«У більшості випадків при реалізації подібних проектів («розумного» міста – УНІАН) піклуються тільки про доступність та використання новітніх технологій, забуваючи про питання безпеки. Однак, зі зростанням взаємозв'язку між усіма важливими системами міста, реалізація заходів з кібербезпеки повинна стати пріоритетним завданням, від успіху якої залежить безперебійне функціонування всіх процесів міста і відповідно рівень якості життя його жителів», – додали ІТ-фахівці.

У компанії нагадали, що в Україні вже було зафіксовано кілька кібератак на державному рівні, в результаті яких постраждали цілі галузі економіки.

«Зокрема, варто згадати атаку хакерів на українські енергетичні компанії у 2015 році, яка викликала відключення електроенергії на кілька годин. Крім цього, ще одним відомим прикладом стало цілеспрямоване поширення шкідливого коду для підриву важливих промислових процесів у 2017 році», – наводиться інформація на сайті компанії.

Також, згідно з повідомленням, ІТ-фахівці виявили щонайменше два випадки поширення шкідливих програм для прихованого майнінгу криптовалют на заражених системах управління електростанціями. Крім фінансових витрат і створення проблем електропостачання, процес майнінгу криптовалют споживає значну кількість енергії, що завдає шкоду навколишньому середовищу.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тисяч нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування.