Ілюстрація / REUTERS

Кліматологи з британського Університету Лафборо навесні встановили у Гімалаях п'ять автоматичних метеорологічних станцій на висоті до 8 412 м, аби зрозуміти чому на вершинах гір тане сніг, незважаючи на мінусову температуру.

Про це повідомляє liga.net з посиланням на Washington Post.

Читайте такожВчені дістали з доісторичної «жуйки» ДНК жінки, яка жила 6 тисяч років тому

Відео дня

Ці станції збирають дані про температуру повітря, тиск, відносну вологість і швидкість вітру. Кожна із них, крім найвищої, оснащена мережевим радіометром, приладом для вимірювання вхідного і вихідного випромінювання, а на нижніх станціях також встановлені датчики дощу й стану погоди.

Учені виявили, що атмосфера в Гімалаях украй розряджена і майже не гасить потоки випромінювання. Тому попри те, що температура повітря помітно знижена, альпіністи відчувають відчуття перегріву.

Іноді на метеостанціях реєструвалися рівні сонячної радіації, які були рівними або перевищували сонячну постійну, тобто кількість сонячного світла на найдальших межах земної атмосфери.

Дослідники вважають, що цьому сприяють сніг і лід, які чудово відбивають світло. "По суті, вершина гори чимось схожа на мікрохвильовку", - жартують учені.

Кліматологи дійшли висновку, що танення льодовиків на великій висоті пояснюється надмірністю сонячної радіації.