Вчені допустили існування залізного снігу в ядрі Землі / NASA

Глибоко в надрах Землі на внутрішнє ядро планети падає залізних «сніг» з дна зовнішнього ядра. Крихітні кристали заліза збираються в купу на поверхні внутрішнього ядра, товщина якого сягає 320 кілометрів в окремих місцях.

Такого висновку, як пише Newsweek, дійшли вчені в рамках нового дослідження. Дослідники не можуть спостерігати за центром земної кулі напряму. Тож щоб зрозуміти природу цього регіону вони проаналізували сейсмічні хвилі, які проходять через всю планету.

Читайте такожВчені дізнались, звідки на Землі міг з'явитися плутоній

Відео дня

Однак, спостерігаються певні невідповідності між зібраними нещодавно сейсмічними даними й нинішніми моделями земного ядра. Зокрема, хвилі рухаються повільніше, ніж вважалося, через основу зовнішнього ядра, й швидше через верхню частину внутрішнього в південній півкулі. Щоб пояснити це, автори дослідження припускають, що приблизно 15% нижньої частини зовнішнього ядра зроблене з кристалів з заліза, які падають й складаються на верхівці твердого внутрішнього.

«Це досить дивно, якщо спробувати уявити. Виходить є кристали в зовнішньому ядрі, які падають, мов сніг, на внутрішнє ядро, долаючи дистанцію в кілька сотень кілометрів», - сказав автор дослідження з Університету Теннессі Нік Дігерт.

Читайте такожЗемля може пережити смерть Сонця: біля білого карлика вперше знайшли планету

Однак, існування такого шару залізних кристалів може пояснити розбіжності в сейсмічних даних. Приміром, шар залізного снігу товщий у східній півкулі. І саме тому там сейсмічні хвилі рухаються швидше.