NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington

Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на агентство.

На представленій NASA анімації найвищі території відзначені коричневим кольором, а нижчі — червоним і жовтим. Низовини помічені синім і фіолетовим кольором. Найвища точка планети досягає 4,48 кілометра (розташована на південь від екватора), найнижча — 5,38 кілометра від поверхні планети (розташована в Рахманіновського басейні).

Читайте такожЧерез NASA на поверхні Меркурія з'явиться 16-метровий кратер

Нова карта дозволяє розглянути в подробицях деталі рельєфу планети і зрозуміти механізми з формування. Дані для її створення були отримані автоматичною станцією MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). Нова карта отримана із майже ста тисяч знімків апарату.

На зображенні північного полюса в басейні Мендельсона можна помітити гігантський ударний кратер, в діаметрі досягає 291 кілометрів і, мабуть, заповнений застиглою лавою. Вся північ планети в давнину, як встановив MESSENGER, була покрита лавою, загальна площа якої дорівнює 60 відсоткам континентальної частини США.

Читайте такожАстрономи заявили про існування дев'ятої планети Сонячної системи

NASA / U.S. Geological Survey / Arizona State University / Carnegie Institution of Washington / JHUAPL

За чотири роки дослідження планети станція в деталях вивчила райони північного полюса та екватора. Рух MESSENGER по сильно витягнутій траекторії навколо планети не дозволив настільки докладно вивчити її південний полюс.

Читайте такожМеркурій може зіткнутися з Венерою в найближчі 5 мільярдів років - вчений

Представлена карта заснована на 15-му, останньому і заключному релізі одержаних станцією даних. Всього MESSENGER передав на Землю десять терабайтів даних, серед яких значаться майже 300 тисяч зображень.