Аналітики Oxford Economics дали позитивний прогноз щодо Дія Сіті

Фахівці вважають, що спеціальний правовий режим для ІТ-галузі Дія Сіті може стати ефективним засобом стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні. Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на дослідження "Дія City: Огляд впливу реформ на український ІТ-сектор". 

В Oxford Economics переконані, що на розвиток українського ІТ-сектора чекає критичний момент, адже попит на інженерів у галузі ІТ зростає та випереджає внутрішню пропозицію. Більше того, ця тенденція посилюється тривалою міграцією талановитих інженерів закордон. 

"Враховуючи високу мобільність глобального ринку ІТ-аутсорсингу, майбутнє зростання опиниться під загрозою, якщо ІТ-компанії не зможуть успішно піднятися в ланцюгу створення вартості у виробництві", - вказано у дослідженні Oxford Economics. 

Відео дня

Розв'язанням цієї проблеми спеціалісти вважають запровадження комплексу реформ, спрямованих на підтримку розвитку ІТ-сектора. Спецрежим для ІТ-сектору Дія Сіті може стати прикладом такої реформи.

Експерти дійшли висновків, що запровадження Дія Сіті вплине на притік іноземних інвестицій в Україну через те, що "прямі іноземні інвестиції є чутливими до відмінностей у податкових ставках". Також вони прогнозують розширення можливостей для офіційного працевлаштування в ІТ-галузі завдяки гарантіям зайнятості та кращому доступу до соціальних пільг, передбаченим гіг-контрактами, що є новою формою відносин між роботодавцем та працівником в рамках Дія Сіті.

"Окрім впливу на фінансову стабільність, реформи Дія Сіті загалом відповідають деяким цілям МВФ. Наприклад, вони сприятимуть значному покращенню ділового клімату завдяки упорядкуванню нормативної бази, посиленню захисту прав власності", - вказано в дослідженні.

Дія Сіті – це спеціальний правовий та податковий режим для стимулювання розвитку ІТ-галузі в Україні. Рамковий законопроєкт про Дія Сіті №4303 пройшов перше читання та рекомендований Комітетом ВРУ з питань цифрової трансформації до прийняття у другому читанні та в цілому. Податковий законопроєкт №5376 був прийнятий у першому читанні 281 голосом народних депутатів.