МОЗ хоче інтегрувати систему eHealth в мобільний додаток "Дія" / фото Coursera

Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством цифрової трансформації працює над інтеграцією електронної системи охорони здоров’я eHealth в портал та додаток “Дія”, в тому числі для того, щоб зробити можливим укладання електронних декларацій онлайн, без візиту до лікаря.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на брифінгу заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер.

Читайте такожЗа перший день роботи Health у системі зареєструвалися 25 клінік

Відео дня

«Багато чого є в планах, зокрема спільно з партнерами з Міністерства цифрової трансформації хочемо здійснити інтеграцію системи eHealth у портал і додаток "Дія". Ми хочемо підписувати е-декларації онлайн без необхідності візиту до лікаря, щоб лікаря можна було обирати самостійно», - заявив він.

За словами Кучера, цей крок потребує не тільки вирішення технічних, а й адміністративних питань.

«Ми з цим працюємо. Працюємо також по системі "е-Малятко", щоб можна було прямо в пологовому будинку онлайн зареєструвати всі документи», - наголосив заступник голови МОЗ.

За словами Кучера, на сьогодні система eHealth активно наповнюється даними, які, зокрема, є основою для вжиття епідеміологічних заходів.

«Захищені актуальні медичні дані — це пріоритетне завдання МОЗ. Україна для впровадження електронної системи eHealth використовує найкращі світові практики», - підкреслив він.

Кучер зазначив, що система eHealth дозволяє, серед іншого, забезпечити прозорість фінансування закладів охорони здоров'я, зменшити адміністративне навантаження на лікарів, депаперизацію в медичній сфері тощо.

«Щогодини в eHealth надходить близько 30 млн запитів. Це велике навантаження на систему. МОЗ працює над пришвидшенням її роботи», - зауважив заступник міністра.

На сьогодні, за його словами, в системі eHealth зареєстровано 23 тис. 434 лікарів первинної ланки медицини, 95 тис. 314 лікарів-спеціалістів, 110 тис. 116 сестринського персоналу, 42 тис. 315 іншого медичного персоналу. В систему інтегровано укладання електронних декларацій з сімейними лікарями, виписку рецептів, медичні направлення, статистику щодо хворих на коронавірусну інфекцію тощо.

Довідка УНІАН. Уряд визначив діджиталізацію країни як одне з основних завдань роботи, ключову роль відвівши порталу «Дія» як платформі взаємодії громадянина і державних органів влади.

2 квітня 2020 року Мінціфри запустило портал державних послуг «Дія». На порталі можна отримати близько 30 державних послуг онлайн.