Ілюстрація / REUTERS

Значна частина Антарктиди вкриється "зеленим снігом" через підвищення глобальних температур, - вважають вчені. Команда Метта Деві з Департаменту планетарних наук в Кембриджському університеті використала супутникові дані й наземні спостереження, щоб створити масштабну мапу цвітіння водоростей на Антарктичному півострові, коли на континенті триває літо.

Як пише Newsweek, про "кольоровий сніг" стало відомо після експедицій в Антарктиду в 1950-х і 1960-х роках. З того часу це явище вивчали в кількох місцях. При цьому, вчені виявили низку видів водоростей. Вони цвітуть на поверхні снігу у більш теплих регіонах вздовж узбережжя, де температури піднімаються вище нуля за Цельсієм. Зазвичай цвітіння починається в період з листопада до лютого. Воно супроводжується зростанням рівня азоту і фосфору.

Читайте такожУчені знайшли в Антарктиді рештки тропічного лісу (відео)

Відео дня

В дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications, вчені склали мапу поширення водоростей, щоб зрозуміти, як на них вплинуть тепліші глобальні температури у найближчі десятиліття. Оскільки цвітіння водоростей поглинає вуглекислий газ через фотосинтез, розуміння їхньої реакції на глобальне потепління важливе.

"Ми ідентифікували 1679 окремих місць цвітіння зелених водоростей на поверхні снігу, які разом вкривають 1,9 квадратний кілометр, поїдаючи 479 тон вуглекислого газу на рік", - сказав Деві.

Читайте такожНайнижчу точку Землі на суходолі виявили на Сході Антарктиди

Вчені виявили, що більшість місць цвітіння були розташовані на невеликих низьких островах, які будуть втрачати свій сніговий покрив влітку через глобальне потепління. Без снігу водорості не зможуть зачепитися. Тому 62% цвіту може бути втрачене. Однак, вчені виявили, що водорості масово цвітуть і північніше, захоплюючи все більші території в місцях, де живуть колонії птахів.

"Це розширення переважить кількість втраченої біомаси на малих островах. Таким чином, відбудеться збільшення цвітіння водоростей з потеплінням на Антарктичному півострові", - вважають вчені.