Щорічно в світі утилізується 40 мільйонів тонн електронних відходів / Фото: УНІАН

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET в День Землі розповіли, як зробити утилізацію комп'ютера більш безпечною для навколишнього середовища, оскільки в сучасному світі електронні відходи завдають значної шкоди екології.

«Щороку в усьому світі утилізується 40 мільйонів тонн електронних відходів, а фактично кожну секунду викидається близько 800 ноутбуків. Тільки 12,5% з цих відходів переробляють, інші відправляють на звалища або спалюють. При цьому, токсичні речовини, які містяться в комп'ютерних компонентах, забруднюють нашу землю, повітря і воду», - повідомила прес-служба ESET.

Крім того, згідно з повідомленням, небезпека полягає не тільки в забрудненні навколишнього середовища, але і в створенні проблем кібербезпеки через неправильне очищення пам'яті пристроїв.

Відео дня

«Комп'ютери зберігають багато персональних даних — від конфіденційних документів до фінансової інформації. У разі недотримання правил повного видалення даних з ПК інформація може бути відновлена і використана у зловмисних цілях», - пояснили експерти з кібербезпеки.

Так, за даними IT-фахівців, перш за все, необхідно створити резервну копію всіх даних, вийти з усіх облікових записів і виконати скидання до заводських налаштувань комп'ютера, щоб повністю очистити жорсткий диск. Після чого можна розглянути кілька варіантів утилізації девайса.

Так, згідно з повідомленням, найпростішим варіантом є обмін старого обладнання на нове зі знижкою в певних роздрібних мережах. Крім того, в деяких країнах компанії з продажу девайсів юридично зобов'язані допомогти користувачам безпечно утилізувати комп'ютер, тому наступний варіант - звернутися в компанію, в якій було придбано пристрій, щоб дізнатися про наявність такої можливості. Також існує багато благодійних організацій, які приймають електронні пристрої як пожертвування, що скорочує ризик потрапляння їх на смітник. А якщо ні один з вище варіантів не підходить, можна віднести комп'ютер в компанію, яка займається переробкою різних девайсів.

«Будь-який з цих способів допоможе правильно утилізувати комп'ютер, що своєю чергою зменшить кількість електронних відходів в усьому світі», - підсумували в компанії ESET.

Як повідомляв УНІАН, раніше фахівці ESET розповіли, як зберегти свої дані у випадку втрати або крадіжки мобільного телефону.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині та на сьогодні представлена більш ніж в 180 країнах світу.