Штучний інтелект може почати стежити, чи носять люди маски / фото LeewayHertz

Публічно соромити людей за відмову одягати маску почали мало не з появою самої пандемії COVID-19. Ще в лютому деякі провінції в Китаї зробили маски обов'язковими в громадських місцях. Невдовзі після того з'явилися повідомлення в ЗМІ про те, що мешканці цих регіонів і поліція почали карати людей, які не виконували вимогу. Пізніше це явище стало глобальним.

Коли Акаш Такіар дізнався, що китайські переслідування людей без  масок перестали бути суто проблемою Китаю, він задумався, чи його ІТ-компанія LeewayHertz могла б запропонувати більш мирне рішення. Про це пише National Geographic.

Читайте такожСаморобні маски з бавовни захищають від коронавірусу на 99,9% - дослідженняТакіар усвідомлював важливість використання масок для скорочення поширення коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає хворобу COVID-19. Але йому не сподобалася ідея лишити контроль за належним використанням масок самим громадянам. Тож розробник хотів створити комп'ютерну програму, яка б могла подивитися на зображення і встановити, чи люди на ньому в масках, чи ні.

Відео дня

Його компанія з головним офісом в Сан-Франциско тепер серед цілої низки розробників технології розпізнавання масок. Ця технологія повинна стати автоматизованим способом перевірки, чи люди носять маски заради боротьби з коронавірусом. До цього часу маски збивали з пантелику системи розпізнавання облич. Але нові інструменти машинного самонавчання можна використовувати в приватних чи громадських місцях для оцінки рівня виконання карантинних вимог, щоб люди не вдавалися до непотрібної агресії.

National Geographic пише, що в 34 американських штатах і окрузі Колумбія маски потрібно обов'язково носити в усіх громадських місцях: як на вулиці, так і в приміщенні. Але виконання цих вимог до цього часу не найкраще і залежить від багатьох факторів: від особистих політичних поглядів до фінансової можливості купувати маски. Але люди, які відмовлялися носити маски, майже ніколи не мали справу з наслідками. Лише в кількох випадках в штатах Невада, Луїзіана й Індіана поліція арештовувала людей за відмову одягати маски в приміщенні.

Читайте такожBloomberg: Вихід Європи з карантину був помилкоюДля компаній, які повертають працівників на робочі місця в приміщеннях, недотримання профілактичних заходів під час пандемії може створити серйозну загрозу зараження. Такіар наголошує, що умовна фірма може зазнати великих збитків, якщо її працівник з COVID-19 у м'якій формі без симптомів просто прийшов на роботу без маски.

Але, як наголошує Дебра Раджі з Інституту AI Now при Нью-Йоркському університеті, дані про обличчя людей такі ж точні, як і відбитки пальців. Тож люди, у яких були сумніви щодо використання технологій розпізнавання обличь, тепер сумніваються і в тому, чи варто розпізнавати маски.

Як комп'ютер виявляє маску на обличчі?

Сучасне програмне забезпечення для розпізнавання облич вивчає риси навколо очей, носа, губ і вух. Ці риси воно порівнює із фото з доступної бази даних. Маска заважає роботі такої технології. Багато сучасних систем зіштовхнулися з цією проблемою, а деякі навіть змогли вирішити її. Наприклад, система FaceID від Apple нещодавно отримала оновлення, яке дозволяє їй визначити, чи людина в масці. Вона швидко визначає, що рот і ніс прикриті. Тож iPhone одразу ж пропонує користувачу розблокувати екран за допомогою введення пароля вручну, а не знімати маску.

Читайте такожNature: Хворих на COVID-19 учнів початкової школи буде важко виявитиРозробники стверджують, що програмне забезпечення для виявлення масок теоретично оминає проблеми, пов'язані з приватністю. Тому що програма не встановлює особу людини. Такі системи "тренуються" на двох наборах зображень: один вчить алгоритм розпізнавати обличчя загалом, а інший - виявляти маску на ньому. Алгоритм машинного самонавчання жодним чином не визначає, кому належить обличчя на зображенні.

Компанії, які займаються розробкою систем розпізнавання масок, кажуть, що вони хотіли б добитися широкого використання своїх технологій. Адже вони могли б допомогти гарантувати дотримання людьми заходів безпеки в часи пандемії коронавірусу.

"Якщо ми зможемо підрахувати кількість людей, які виконують вимоги щодо масок, тоді можна оцінювати політику й розглядати необхідність нових заходів для посилення їх використання. Або якщо люди втомлюються від COVID-19 і починають ігнорувати маски, тоді знадобиться більша публічність, щоб поінформувати їх про загрози", - сказав Алан Дескоінс з компанії Tryolabs, яка базується в Уругваї й теж розробляє програму з розпізнавання масок.

National Geographic пише, що алгоритм компанії LeewayHertz можна використовувати в реальному часі й інтегрувати в системи відеоспостереження (CCTV). Система виділяє зображення і ділить їх на дві категорії: на ті, на яких є люди в масках і на яких люди без них. Наразі технологія LeewayHertz працює в різних місцях у США і Європі. Ресторани й готелі використовують їх для перевірки, чи персонал носить маски.

Читайте такожВ Італії через COVID-19 заборонять школярам співати на уроках музикиЗа словами Таікара, розробка його компанії також працює в одному з аеропортів у США. Він переконаний, що це програмне забезпечення без проблем можуть використовувати приватні компанії. Але застосування в громадських місцях - зовсім інше питання.

"Якщо ви на Таймс-Сквер і там ніхто не дотримується соціального дистанціювання, що ви зробите з цими даними?" - каже розробник.

Джеймс Люїс, який очолює Програму політики щодо технологій в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, вважає, що розпізнавання масок буде корисним під час пандемії коронавірусу. Але його тривожить відсутність правил, які б визначали використання таких даних.

Вас можуть також зацікавити новини: