Лауреати Нобелівської премії з фізики 2021 / фото twitter.com/NobelPrize

Лауреатами Нобелівської премії з фізики в 2021 році стали Сюкуро Манабе, Клаус Хассельман і Джіорджіо Парісі.

Про це повідомляється на сторінці премії в Twitter.

"Шведська королівська академія наук вирішила присудити премію Нобеля з фізики 2021 року Сюкуро Манабе, Клаусу Хассельманну і Джорджіо Парізі "за новаторський внесок у наше розуміння складних фізичних систем"", - сказано в повідомленні.

Зокрема, Сюкуро Манабе зі США і Клаус Хассельманн із Німеччини відзначені Нобелівською премією за "фізичне моделювання клімату Землі, кількісний аналіз варіацій і надійний прогноз глобального потепління".

Читайте такожНобелівську премію з медицини присудили за дослідження рецепторів

Джіорджіо Парісі з Італії отримав нобелівку за "відкриття того, як безлад і флуктуації взаємодіють у фізичних системах - від атомних до планетарних масштабів".

Що досліджували переможці

Як розповіли в Нобелівському комітетіСюкуро Манабе продемонстрував, як підвищений рівень вуглекислого газу в атмосфері призводить до підвищення температури на поверхні Землі.

Вуглекислий газ впливає на зростання температури / nobelprize.org

У 1960-х роках він керував розробкою фізичних моделей клімату Землі і був першою людиною, яка досліджувала взаємодію між радіаційним балансом і вертикальним перенесенням повітряних мас. Його роботи заклала основу для розробки сучасних кліматичних моделей.

Манабе керував розробкою фізичних моделей клімату Землі / nobelprize.org

Клаус Хассельманн створив модель, яка пов'язує воєдино погоду і клімат, тим самим відповідаючи на питання, чому кліматичні моделі можуть бути надійними попри те, що погода мінлива й хаотична. Він також розробив методи визначення конкретних сигналів, на зразок відбитків пальців, які відбиваються на кліматі як природними явищами, так і діяльністю людини. Його методи були використані, щоб довести, що підвищення температури в атмосфері викликане викидами вуглекислого газу в результаті діяльності людини.

Хассельманн розробив методи визначення конкретних сигналів, відбитків пальців / nobelprize.org

Джорджіо Парісі виявив приховані фізичні закономірності в невпорядкованих складних матеріалах. Його відкриття є одними з найважливіших внесків у теорію складних систем. Вони дозволяють зрозуміти і описати безліч різних і явно абсолютно випадкових явищ не тільки у фізиці, але і в інших сферах, таких як математика, біологія, нейробіологія і машинне навчання.

nobelprize.org

Нобелівська премія 2021

Розмір Нобелівської премії в 2021 році становить 10 мільйонів шведських крон або близько 1,1 мільйона доларів.

6 жовтня оголосять лауреатів Нобелівської премії з хімії, 7 жовтня - з літератури. 8 жовтня стануть відомі лауреати премії миру, а 11 жовтня - по економіці.

Раніше, 4 жовтня, Нобелівську премію з медицини присудили Девіду Джуліусу і Ардему Патапутяну з формулюванням "за їхні відкриття рецепторів температури і дотику".

Як повідомляв УНІАН, Нобелівську премію з фізики в 2020 році вручили вченим, які зробили відкриття в астрономії. Лауреатами премії тоді стали Роджер Пенроуз, Райнхард Генцель і Андреа Гез.

Вас також можуть зацікавити новини