NASA/SDO

Космічна агенція NASA опублікувала пришвидшене відео Сонця, яке відображає активність в короні зірки за останні 10 років. Тривалість ролика на 1 хвилину перевищує годину.

Як пише Newsweek, відео було створене з 425 мільйонів фото високої якості, які були зроблені за останнє десятиліття. Корона - це зовнішня частина сонячної атмосфери. Один з інструментів "Обсерваторії сонячної динаміки" (SDO) NASA кожні 12 секунд робить знімки з різною довжиною хвиль. Фото, використані у відео, були зроблені з довжиною хвилі 17,1 нанометрів. Це "екстремальна" ультрафіолетова частота, на якій видно корону.

Читайте такожСонце і Земля могли виникнути через зіткнення двох галактик

Для створення відео вчені NASA відібрали по знімку з кожної години за десятиліття і стиснули до 61 хвилини. На ньому глядачі можуть побачити, як Сонце проходить через один зі своїх циклів. Активність на поверхні зірки збільшується і скорочується за 11-річний період. Пік активності, який називають сонячним максимумом, відзначається збільшенням кількості сонячних плям.

На відео це ділянки поверхні зірки, які здаються темнішими. Вони холодніші, ніж інші частини Сонця і пов'язані зі спалахами, які викидають сонячні часточки в космос.

Сонячний мінімум, в якому зірка перебуває саме зараз, характеризується скороченням активності й меншою кількістю плям. З початку 2020 року на поверхні Сонця їх взагалі не було впродовж 77% часу.